U Suhopolju postavljene kućice za besplatnu razmjenu knjiga u sklopu projekta “Kreativno recikliraj i zajednicu aktiviraj”

U Suhopolju su danas, 19. ožujka, postavljene kućice za besplatnu razmjenu knjiga. Kućice su nabavljene kroz projekt Kulturne udruge KrEdA, ‘Kreativno recikliraj i zajednicu aktiviraj’ koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a provode ga u partnerstvu s Općinom Suhopolje, Udrugom Smirino iz Gradine i Udrugom za Down sindrom Virovitičko – podravske županije. Kroz ovaj projekt cilj je bio ukazati na važnost ponovne uporabe materijala i recikliranje te na taj način doprinijeti smanjenju stvaranja otpada i pritisaka na okoliš.

Tijekom nekoliko mjeseci provedbe održan je niz radionica na kojima su djeca učila o održivom razvoju te načinima kako prenamijeniti stare stvari u nešto novo. Postavljanjem ovih kućica omogućit će se ponovna upotreba starim knjigama prije nego one postanu otpad. Razmjena je zamišljena po uzoru na svjetski poznati book crossing pokret – po principu posudi, pročitaj, vrati. Svatko tko želi može slobodno doći i posuditi neku od knjiga iz kućice, kad ju pročita može ju vratiti, a ako ju baš želi zadržati, onda umjesto nje može vratiti neku svoju pročitanu knjigu. Također svatko može donijeti i ostaviti unutra knjige koje ima kod kuće, a ovako će ih možda pročitati još netko.

viber image 2021 03 15 10 08 06

Kućice su postavljene na tri lokacije u općini – kod osnovnih škola u Borovi i Cabuni te u samom centru Suhopolja. Dan ‘otvorenja’ kućica za knjige obilježili su i učenici Osnovne škole Suhopolje koji su ususret Svjetskom danu poezije izradili i prolaznicima podijelili pjesničke razglednice. Iz Kulturne udruge KrEdA pozivaju sve sumještane i posjetitelje da dođu provjeriti što skriva kućica te da uživaju u besplatnoj razmjeni i dijeljenju ljubavi prema knjigama i čitanju.

(www.icv.hr, af)

IMG 0687

fzoeu

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content