Uređuje se vodotok Ođenice uz državnu cestu D-5 kod Virovitičkih ribnjaka

Grad Virovitica i Hrvatske vode nastavljaju dobru suradnju u vezi uređenja vodnog režima gornjeg i donjeg sliva Ođenice, a početkom ožujka, odnosno dolaskom ljepšeg vremena su se intenzivirali i radovi na uređenju korita i okoliša uz Ođenicu. Djelatnici Hrvatskih voda sa svojim radnim strojevima već oko dva tjedna rade na dijelu Ođenice na samom polazištu, odnosno u blizini Virovitičkog prvog ribnjaka.

-Radimo na oko 1,5 km korita uz državnu cestu D-5, od Virovitičkih ribnjaka prema Virovitici, do dijela Ođenice koji je u ravnini s autobusnim stajalištem uz cestu D-5 – rekao nam je voditelj Hrvatskih voda, ispostave Virovitica Krunoslav Predragović.

IMG 20210311 121135

-To su radovi u sklopu našeg redovnog održavanja vodotoka, a intenzitet provedbe ovisi o financijskim mogućnostima. Stoga se svake godine iskrči dio kanala jer tako omogućavamo bolje upravljanje vodnim režimom, odnosno osiguravamo bolji protok vode, eventualna plavljenja i ostalo. Cilj je dovesti kanal u propisani red, tako da u narednom razdoblju ostaje dovoljno vremena za redovne radove košnje kanala, održavanja čistoće i slično – rekao je Predragović te nam napomenuo da je jedan od najtežih poslova uređenja kanala vađenje panjeva od drveća koje okružuju kanal cijelim njegovim vodotokom.

-Osposobljavanje kanala u prvom redu podrazumijeva sječu drveća i ostalog raslinja uz kanal i u kanalu. Najteži dio posla je vađenje panjeva, no da to ne učinimo, na tim mjestima bi opet izraslo drvo. Osim toga vađenjem panjeva prekopavamo zemlju i u isto vrijeme saniramo obalu, što je neophodno za funkciju vodotoka, ali i za vizualni izgled kanala i rijeke Ođenice – dovršio je voditelj Krunoslav Predragović i pri tom napomenuo da bi se, ako vremenske prilike dopuste, radovi na uređenju tog dijela kanala trebali završiti tijekom ovog mjeseca. (www.icv.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content