VIDEO Danas se obilježava Dan podrške osobama s epilepsijom: Pogledajte što napraviti kada osoba ima epileptički napadaj

Diljem svijeta 26. ožujka obilježava se Dan podrške osobama s epilepsijom, takozvani Ljubičasti dan, s ciljem edukacije populacije o epilepsiji i pružanja podrške osobama oboljelim od epilepsije i njihovim obiteljima. Ovaj je dan proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Ljubičasti dan je pokrenut 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.

Povodom ljubičastog dana Udruga Episan iz Osijeka zajedno je s djelatnicima Klinike za neurologiju KBC Osijek izradila edukativni video o tome „Kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj“.

– Svatko od nas može sresti osobu koja ima epileptički napadaj i iznimno je važno držati se navedenih preporuka – objavila je Udruga na Facebooku.

(www.icv.hr, ib, Udruga Episan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content