Virovitičko-podravska županija je u TOP 3 hrvatskih županija po izdvajanju za obrtnike po “glavi stanovnika”

Sve više sredstava posljednjih godina izdvaja se za obrtnike, od strane raznih poticaja na razini države, ali i samih županija, koji usmjeravaju novac upravo prema najmanjima, a što je i pravilo u vrijeme pandemije. Portal župan.hr, analizirao je koje su županije bile vodeće u subvencijama obrtnicima prije korone, još 2019. godine, za koju su i posljednje dostupni podaci konsolidiranih proračuna. Analiza je pokazala da je šest županija u 2019. povećalo sredstva za obrtnike, a najviše Bjelovarsko-bilogorska i Varaždinska županija. Najveći udjel iz proračuna za subvencije obrtnika namijenile su županije Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Splitsko-dalmatinska i Karlovačka županija.

Uslijed epidemije COVIDA-19, HR županije su značajno pomagale, a pomažu i nadalje obrtnicima, a i po tome je Virovitičko-podravska županija posebno apostrofirana. Naime, županije su odmah nakon krize izazvane COVID-om posegnule za mjerama koje su najviše bile fokusirane na najmanje poduzetnike, a koji i jesu bili na najvećem udaru zbog zatvaranja. Situacija se nije ni trenutačno puno popravila, oni koji su i otvoreni bilježe pad prometa, pa upravo zato županije najavljuju da će i ovogodišnje mjere biti usmjerene na najranjiviji dio gospodarstva. Pretežito je riječ o mjerama koje se često isprepliću s onima za male poduzetnike, od primjerice pristupačnih kreditnih linija do izravnih poticaja. Krenimo redom…

Najviše je za subvencije obrtnicima po stanovniku te udjelu izdvojenih proračunskih sredstava za tu svrhu osigurala u 2019. godini Krapinsko-zagorska županija, 0,36 posto udjela i 23,79 kuna po stanovniku. Slijedi Sisačko-moslavačka županija s izdvojenih 0,26 posto i 15,54 kuna po stanovniku, Virovitičko-podravska županija koja je izdvojila također 15,54 kune po stanovniku te 0,21 posto udjela iz proračuna. Karlovačka županija izdvojila je 7,83 kune subvencija obrtnicima po stanovniku, odnosno 0,13 posto iz proračuna za tu svrhu, Varaždinska 7,10 kuna po stanovniku, a Splitsko-dalmatinska 0,15 posto iz proračuna.

vpz4

– Nama je svako radno mjesto važno. Osim subvencija za obrtnike kroz različite mjere za gospodarstvo, poljoprivredu ili poduzetništvo, besplatnog boravka u našim poduzetničkim inkubatorima za poduzetnike početnike, svi oni koriste i usluge naše razvojne agencije VIDRA ili Poduzetničkog inkubatora. Istodobno, izdvajamo i za subvencije deficitarnih zanimanja srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu. I tako pomažemo našim obrtnicima, kako bi što više djece upisivalo „obrtnička zanimanja“ – kazao je župan Andrović.

U vrijeme epidemije COVIDA-19, Virovitičko-podravska županija je spremno pružila ruku podrške i obrtnicima i poduzetnicima i gospodarstvenicima s ovog područja.

– U trenutku kada je Nacionalni stožer civilne zaštite donio Odluku o „lock downu“, u ožujku prošle godine, Virovitičko-podravska županija je odmah krenula s paketom mjera za pomoć gospodarstvu u VPŽ, gdje je bilo puno naših obrtnika kojima je pomoć bila nasušno potrebna. Ako zbrojimo sve Mjere možemo reći da je Virovitičko-podravska županija isplatila financijsku pomoć za preko 520 gospodarskih subjekata ukupnog iznosa preko 3,2 milijuna kuna. Sve su to mjere pomoći poduzetnicima kako bi očuvali radna mjesta svojih zaposlenih, kako bi nastavili poslovati pa čak i zapošljavati nove ljude u vremenima kada se to možda čini nemogućim – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

tablica obrti

Paket županijske pomoći sastojao se od sedam mjera, jednokratna novčana pomoć – COVID 19, mjera jednokratne pomoći u iznosu od 1.800 kuna svim mikro poduzetnicima na području VPŽ kojima je bio onemogućen rad za vrijeme trajanja pandemije, a koji su ostvarili pravo na novčanu naknadu od strane HZZ-a. Zaprimljeno je 370 zahtjeva, od kojih je 315 korisnika ispunjavalo uvjete te je istima isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.800 kuna.

Nadalje, sufinanciranje kompletne kamate na ESIF mikro zajmovi i COVID-19 zajmovi, besplatno pisanje prijava za Hamag Bicro zajmove od strane Poduzetničkog inkubatora VPŽ, svim poduzetnicima koji su ostvarili pravo na korištenje jednog od HAMAG BICRO zajmova za obrtna sredstva u 2020. godini. Virovitičko-podravska županija sufinancira kamatu tako da je u konačnici za poduzetnike kamata 0%. Za sada je zaprimljeno 21 zahtjev od kojih je njih 19 ispunjavalo uvjete. S obzirom na to da je pokrenuti novi Program COVID-19 zajam za obrtna sredstva (380.000 kn; 0,25%) gdje su prijave krenule d 09. prosinca županija će i nadalje sufinancirati kamate i na te zajmove i u 2021. godini, a poduzetnički inkubator VPŽ i dalje besplatno radi prijave na navedene zajmove. Ova se mjera provodi i u 2021. godini ali prilagođeno po novom Programu kreditiranja koji izlazi od strane HAMA BICRO-a. Zatim, subvencionirano korištenje poslovnog prostora Mreže poduzetničkih inkubatora.

Osim što Virovitičko – podravska županija kontinuirano provodi Mjeru sufinanciranja prostora u poduzetničkim inkubatorima poduzetnicima početnicima kroz 5 godina poslovanja i za tu mjeru kontinuirano izdvaja preko milijun kn godišnje u 2020. godini je svim poduzetnicima početnicima koji su stanari naše Mreže inkubatora (Pitomača, Virovitica, Slatina, Orahovica) je oslobodila u potpunosti plaćanje poslovnih prostora za 2 mjeseca stanovanja u inkubatoru bez obzira u kojoj godina poslovanja se nalazili i koliko dugo stanari bili.

Kroz HBOR krediti – Program “Poduzetništvo mladih, žena i početnika”, program koji je još otvoren, a riječ je o mjeri kojom Virovitičko-podravska županija u suradnji s HBOR-om i 6 poslovnih banaka subvencionira kamatu na kredite od 2% u punom iznosu tako da i ovdje za krajnjeg korisnika kredita kamata iznosi 0%. Do sada je stiglo 8 prijava za koje smo odobrili subvenciju kamatne stope.

I ta se mjera nastavlja ove godine. Za obrtnike u svrhu očuvanja tradicijskih obrta na području Virovitičko-podravske županije za 2020. godinu, objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora tradicijskim obrtima za 2020. godinu te je ove godine ostvarilo pravo na tu potporu 18 obrtnika ukupne vrijednosti 50.000 kuna. Ova mjera je nastavlja i u 2021. godini. Lani je kroz program potpore u poljoprivredi vrijedan 1,2 milijuna kuna odobreno prijava za 136 korisnika, subvencije kamata na proljetnu i jesensku sjetvu za koju je ranije kamata sufinancirana s 2 posto, a nakon pandemije financira se u cijelosti, tj. svih 3,7 posto.

(zupan.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content