Blago slavonskih dvoraca u 20-godišnjem istraživanju Silvije Lučevnjak i Jasminke Najcer Sabljak

Izložba “Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine” autorica Jasminke Najcer Sabljak, docentice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijek i Silvije Lučevnjak, ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice, zasigurno će privući brojne posjetitelje otvorenjem 22. travnja u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložbom će biti predstavljene likovne zbirke i djela likovne umjetnosti 12 slavonskih plemićkih obitelji, a među kojima će se naći djela i našičke obitelji Pejačević, te klavir za kojim je svirala Dora Pejačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Prema riječima autorica, izložba je rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja kojeg su provodile prvo na likovnoj zbirci obitelji Pejačević.

– Počele smo prvo s Našicama jer smo obje tu na neki način stasale, bile smo učenice našičke škole i zanimala nas je baština obitelji Pejačević. Zapitale smo se gdje se ta likovna djela koja su nekad bila u dvorcu Pejačević u Našicama nalaze danas i tako je sve počelo. Jasminka je ustanovila da je velik dio tih djela nakon Drugog svjetskog rata završilo u fundusu današnjeg Muzeja likovne umjetnosti u Osijeku te smo pokušale točno identificirati o koliko se umjetnina radi, o čemu se radi što se tiče sadržaja tih umjetnina, ispričala je za medije ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

– Pejačevići su imali i veliki dvorac u Virovitici koji je nedavno obnovljen, imali su prekrasan dvorac u Retfali u Osijeku te smo istraživanje proširile i na druge grane obitelji Pejačević jer su sve one bile obiteljski i društveno povezane, a dijelile su zajednički i kulturni i povijesni prostor- dodala je Lučevnjak.

Suradnja s Galerijom Klovićevi dvori započela je 2013. godine velikom izložbom o likovnoj baštini obitelji Pejačević, nakon koje je Galerija Klovićevi dvori izrazila želju da udomi još jednu izložbu toga tipa, ali kao jedan pregled svih likovnih zbirki.

-Slavonski dvorci su veliki kapital kulturnoga turizma ovog djela Hrvatske. Svjedoci smo kako su obnovljeni, a i dalje se obnavljaju mnogi slavonski dvorci, a krenula je i obnova našičkog dvorca Pejačević. U Slavoniji se puno toga događa gdje se upravo ta povijesna baština nastoji kontekstualizirati i povezati s gospodarskim turističkim prilikama- istaknula je Silvija Lučevnjak pozivajući sve zainteresirane posjetitelje na izložbu vrhunskih djela likovne baštine koja su nekada krasila interijere slavonskih dvoraca.

(www.icv.hr, tj)