Blago slavonskih dvoraca u 20-godišnjem istraživanju Silvije Lučevnjak i Jasminke Najcer Sabljak

Izložba “Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine” autorica Jasminke Najcer Sabljak, docentice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijek i Silvije Lučevnjak, ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice, zasigurno će privući brojne posjetitelje otvorenjem 22. travnja u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložbom će biti predstavljene likovne zbirke i djela likovne umjetnosti 12 slavonskih plemićkih obitelji, a među kojima će se naći djela i našičke obitelji Pejačević, te klavir za kojim je svirala Dora Pejačević.

Prema riječima autorica, izložba je rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja kojeg su provodile prvo na likovnoj zbirci obitelji Pejačević.

– Počele smo prvo s Našicama jer smo obje tu na neki način stasale, bile smo učenice našičke škole i zanimala nas je baština obitelji Pejačević. Zapitale smo se gdje se ta likovna djela koja su nekad bila u dvorcu Pejačević u Našicama nalaze danas i tako je sve počelo. Jasminka je ustanovila da je velik dio tih djela nakon Drugog svjetskog rata završilo u fundusu današnjeg Muzeja likovne umjetnosti u Osijeku te smo pokušale točno identificirati o koliko se umjetnina radi, o čemu se radi što se tiče sadržaja tih umjetnina, ispričala je za medije ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

– Pejačevići su imali i veliki dvorac u Virovitici koji je nedavno obnovljen, imali su prekrasan dvorac u Retfali u Osijeku te smo istraživanje proširile i na druge grane obitelji Pejačević jer su sve one bile obiteljski i društveno povezane, a dijelile su zajednički i kulturni i povijesni prostor- dodala je Lučevnjak.

Suradnja s Galerijom Klovićevi dvori započela je 2013. godine velikom izložbom o likovnoj baštini obitelji Pejačević, nakon koje je Galerija Klovićevi dvori izrazila želju da udomi još jednu izložbu toga tipa, ali kao jedan pregled svih likovnih zbirki.

-Slavonski dvorci su veliki kapital kulturnoga turizma ovog djela Hrvatske. Svjedoci smo kako su obnovljeni, a i dalje se obnavljaju mnogi slavonski dvorci, a krenula je i obnova našičkog dvorca Pejačević. U Slavoniji se puno toga događa gdje se upravo ta povijesna baština nastoji kontekstualizirati i povezati s gospodarskim turističkim prilikama- istaknula je Silvija Lučevnjak pozivajući sve zainteresirane posjetitelje na izložbu vrhunskih djela likovne baštine koja su nekada krasila interijere slavonskih dvoraca.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content