Djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu na teren izlaze baš svakoga sata, a njihov vozni park prijeđe više od milijun kilometara godišnje

Oni su ovdje kada je riječ o ozbiljnim, opasnim stanjima, kada je doslovno život u pitanju. Na svim su terenima, u svim situacijama i u svim uvjetima. Dolaze k nama prelazeći ceste, kanale, pješačeći po šumi i livadi, ovdje su kada nas zadesi najveća nesreća. Njima odlazimo kada naši liječnici ne rade. Na raspolaganju su drugima za svaki praznik, blagdan i vikend. Riječ je o službi hitne medicinske pomoći, konkretno Zavodu za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, u okviru kojeg se za pacijente od Kladara do Orahovice brine 30 timova, a koji u svakom trenutku izlaze na teren i zbrinjavaju životno ugrožene građane.

Osim njih za hitne prijevoze pacijenata u druge zdravstvene ustanove skrbi i 11 timova sanitetskog prijevoza. Županijski Zavod za hitnu medicinu danas ima svoje ispostave u Virovitici, Slatini, Pitomači i Orahovici, te pripravnost u Voćinu i na usluzi je 24 sata dnevno.

Na taj način, kaže ravnateljica Lahorka Weiss, cijelo područje Virovitičko-podravske županije pokriveno je hitnom medicinskom pomoći. A nju su, pokazuju podaci, unatoč pandemiji koronavirusa građani prošle godine trebali više nego ikada.

novine1

UVIJEK DOSTUPNI

– Samo tijekom 2020. godine bilo je 7083 hitnih intervencija na terenu i 8844 hitnih pregleda u ambulantama, a obavljeno je i 17.850 sanitetskih prijevoza. Prošla godina bila je izazovna za sve nas, a pogotovo za naše zdravstvene djelatnike Zavoda za hitnu medicinu, koji su bili prvi na braniku pandemije uzrokovane koronavirusom. I bez obzira na to, Covid-19 i povećani pritisak, svi hitni pacijenti imali su dostupnost liječnika od 0 do 24 sata u svim ispostavama Zavoda, što je rezultat sluha lokalne politike prema plaćanju nadstandarda kako bi svojim stanovnicima pružila što kvalitetniju zdravstvenu skrb – kaže Lahorka Weiss.

Analiziramo li navedeno, dolazi se do zaključka kako je hitna prošle godine izlazila na teren jednom u svakih sat vremena, a jednak broj hitnih pregleda imali su i u ambulantama. Zdravstveni djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu zbrinjavali su tako na terenu i Covid-19 pozitivne pacijente, prevozili pacijente u virovitičku Opću bolnicu, a teško bolesne Covid-19 pacijente prevozili u respiracijske centre.

AKTUALNO hitnalahorka mlo

– Naši djelatnici su sudjelovali i u uzimanju uzoraka za PCR testiranje, a jedan dio radio je i u Općoj bolnici Virovitica na odjelu s Covid-19 pozitivnim pacijentima – ističe L. Weiss, objašnjavajući da je bilo uistinu mnogo posla zbog čega se s pravom može reći da je za ovu službu, kao i druge medicinske službe, prošla godina bila izazovna i naporna.

Prošla godina je bila i u znaku nastavka ulaganja u opremu i u vozni park Zavoda, o kojima su ovisni.

– Odnedavno je vozni park Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije bogatiji za 5 novih vozila, za koji se sveukupno utrošilo 1,9 milijuna kuna. Budući da je Zavod i u 2018. godini nabavio sedam novih vozila, moram reći da se kontinuirano ulaže u obnovu voznog parka. To je itekako potrebna investicija jer naš vozni park u prosjeku prijeđe i više od milijun kilometara godišnje – ističe L. Weiss.

IMG 20210319 124805

Izdvojila je pritom kupnju specijaliziranog vozila za potrebe hitne medicinske pomoći s pogonom na sva četiri kotača, a koje je posebno prilagođeno zahtjevima specifičnog geografskog područja općine Voćin. To vozilo, koje omogućuje timu da brže i kvalitetnije stigne i do onih pacijenata koji se nalaze na teško dostupnim područjima, kupljeno je uz sufinanciranje Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

SUVREMENA OPREMA

Novi koronavirus nametnuo je i nabavu suvremene opreme koja se može osim za Covid-19 pacijente koristiti i za prijevoz pacijenata sa svim drugim visokozaraznim bolestima. Zavod je tako prošle godine nabavio posebnu izolacijsku jedinicu, tzv. bio bag.

– Riječ je o opremi koja pruža zaštitu od kemijskih i bioloških agensa (bakterija, virusa, patogena), a koja uz maksimalnu zaštitu pacijenta prilikom prijevoza ujedno štiti i zdravstveno osoblje budući da njenom uporabom izbjegavamo svaku moguću kontaminaciju. Može se koristiti za Covid-19 pacijente, pacijente s opeklinama, ali i za svakog pacijenta koji ima oslabljeni imunološki sustav i koji treba imati posebne uvjete prijevoza. Prednost ove izolacijske jedinice je u tome što se može koristiti u standardnom prijevozu, ali i prijevozu zrakoplovom ili helikopterom.

Ova oprema bit će nam dio vrijedne zdravstvene nadogradnje i nakon što pandemija koronavirusa završi – kaže L. Weiss.

novine unutra

Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije prošle godine nastavio je ulagati i u kadar. Sufinancirali su, kaže L. Weiss, više u obrazovanje tehničara u djelatnosti hitne. Prošle godine imali su i popunjenu ugovorenu mrežu hitne medicine s liječnicima, što je ostvareno zapošljavanjem novih liječnika.

Uz svakodnevno spašavanje života i skrb o pacijentima, županijski Zavod za hitnu medicinu u ovoj godini čeka i niz drugih ozbiljnih zadaća. Jedna od najvećih je izgradnja nove zgrade Zavoda na lokaciji unutar kruga Opće bolnice Virovitica, projekt za koji je već ishođena građevinska dozvola. Neće izostati ni nova ulaganja u potrebnu opremu i kadar, koji je od svega najvažniji, napomenula je L. Weiss.

– Zahvaljujem svim djelatnicima u hitnoj medicinskoj pomoći, sanitetu i Upravi koji su protekle godine bili suočeni sa sasvim novim uvjetima rada i koji su usprkos svemu pokazali vrlo visok stupanj spremnosti i zalaganja u pandemiji COVID-a – zaključila je ravnateljica L. Weiss.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content