DVD GORNJE BAZJE ČINI OKOSNICU VATROGASTVA U OPĆINI LUKAČ Na terenu brzi, a ponose se i mladom postavom na pragu 75. rođendana Društva

Krajem lipnja 1947. godine u mjestu Gornje Bazje, nedaleko od državne granice s Mađarskom, osnovano je istoimeno Dobrovoljno vatrogasno društvo. Od tada do danas oko DVD-a okupljaju se brojni mještani kojima je vatrogastvo postalo dio života.

Posljednjih petnaestak godina DVD djeluje u novom prostoru, zgradi koja je izgrađena uz Društveni dom i ljekarnu, a na kojoj bi im pozavidjeli i brojni veći DVD-ovi. U prizemlju su garaže za vatrogasna vozila i opremu, a na katu prostorije za okupljanje.

U modernoj garaži danas su tri vozila. Navalno vozilo Iveco 120 25 AHW, sa spremnikom za vodu od 2000 l i spremnikom za pjenilo 200 l. Vozilo ima opremu za gašenje požara, aparate za zaštitu dišnih organa, hidrauličke alate za tehničke intervencije te pneumatske zračne jastuke. Tehničko vozilo Iveco Magirus 80-16 A, bez spremnika za vodu s vatrogasnom prijenosnom pumpom, potopnom pumpom i centrifugalnom pumpom, cijevima i ostalom opremom za tehničke opreme.

IMG 5419

Uz njih je parkirano i kombi vozilo za prijevoz ljudi i opreme marke Renault Trafic. Vozila su donacija vatrogasaca iz austrijske pokrajine Tirol, a kombi je nabavljen uz pomoć Virovitičko-podravske županije. Upravo zbog dolaska dva vozila iz Tirola prije dvije godine obnovljena je garaža, postavljena je i nova stolarija u prostorijama na katu.

VOZAČICA VATROGASNOG KAMIONA

U idućih godinu-dvije u planu je i energetska obnova vatrogasnih prostorija i garaže u Gornjem Bazju.

Danas DVD Gornje Bazje okuplja više od 100 članova, među kojima je 20 operativaca, 30 članova pomlatka i 12 članova mladeži te je stožerno vatrogasno društvo na području općine Lukač.

1 2

– Vatrogascima sam se pridružio gotovo istovremeno kada sam krenuo u školu. Na našim vježbama provodim većinu svog slobodnog vremena – rekao nam je Domagoj Turkalj, danas učenik prvog razreda elektrotehničkog smjera virovitičke Tehničke škole, ujedno i jedan od najaktivniju u DVD-u.

Marina Blažević već je iskusna vatrogaskinja – dočasnica je prve klase i zadužena je za rad s mladeži i pomlatkom. Naravno, uz to je aktiva i u operativnom dijelu.

– Za nekoliko dana idem polagati ispit te ću moći voziti vatrogasni kamion – pohvalila nam se Marina.

– To nam je bio dugo vremena problem jer nismo imali dovoljno vozača, stoga su naši operativci krenuli u autoškolu kako bi ih većina bila osposobljena za vožnju vatrogasnih vozila – dometnuo je zapovjednik DVD-a Robert Teskera.

IMG 5430

ODLIČNA SURADNJA

Pandemija koronavirusa bitno je ograničila i aktivnosti vatrogasaca u Gornjem Bazju. Obavljali su se samo nužni poslovi, a vježbe i natjecanja u potpunosti su izostali. U proteklih godinu dana imali su 15 intervencija, od gašenja požara do tehničkih intervencija zbog pada crijepova s krova. Svi se nadaju da će uskoro doći bolje epidemiološke prilike koje će im omogućiti normalne aktivnosti.

Uz gašenje požara, tehničke intervencije i brojne vatrogasne vježbe vatrogasci su inače uključeni u gotovo sva društvena i vjerska događanja koja se odvijaju na području općine Lukač.

AKTIVAN POMLADAK

– Imamo odličnu suradnju s Općinom i načelnikom Đurom Bukvićem. Financijski i u svakom drugom pogledu pomažu nam u našem radu, a uvijek su nam pri ruci i Virovitičko-podravska županija i Vatrogasna zajednica VPŽ – naglasili su vrijedni članovi DVD-a Gornje Bazje.

U DVD-u se vole pohvaliti da im je članstvo izuzetno mlado. Naime, većina je mlađa od 30 godina. Trenutno u DVD-u imaju jednu ekipu mladeži i tri ekipe pomlatka. Najmlađa među njima je 6-godišnja Mila, polaznica Dječjeg vrtića “Bubamara”.

– Ja spajam cijevi i držim crijevo dok rušimo limenke s mlazom vode – pomalo stidljivo nam je rekla Mila.

61551178 1266387913519519 8162519456954712064 n

Nešto iskusniji od Mile su 12-godišnjaci Mihael i Angelina, učenici šestog razreda. Već su bili na mnogim natjecanjima i u slučaju potrebe rado bi se, kažu, uključili u gašenje pravih požara.

– Jednog dana htjela bih biti kao moja voditeljica Marina – ponosno nam je rekla Angelina.

– Žao mi je što još više mojih prijatelja iz škole nije uključeno u rad vatrogasaca – izjavio je Mihael.

Niz mladih uključenih u rad DVD-a Gornje Bazje zalog su sigurne budućnosti vatrogastva u ovom zanimljivom naselju u općini Lukač.

61475211 356569665213504 6640313369997869056 n Custom

Željko, koji je ostao bez ruke, ponosno nosi vatrogasnu uniformu

Željko Ivanović prije Domovinskog rata živio je u okolici Vinkovaca. Život ga nije mazio: kao radnik na željeznici ostao je bez ruke. U vihoru rata preko Mađarske došao je u Naudovac, gdje se oženio. Ubrzo je nova obitelj kupila kuću u Gornjem Bazju koji im je postao novi dom.

– Dolaskom u Gornje Bazje pozvali su me da se uključim u vatrogasce. Zbog svoje invalidnosti bio sam malo skeptičan, ali našli su mi poslove koje mogu obavljati – rekao nam je aktualni dopredsjednik DVD-a Željko Ivanović.

Željko je ubrzo, nakon poziva, položio potrebne ispite i postao vatrogasac, te i danas ponosno nosi vatrogasnu dočasničku uniformu.

62182197 670297426754384 5416226494974263296 n

Zavarali ih “dimni signali”

Tijekom intervencija znaju se dogoditi zanimljive situacije. Prije nekoliko godina zapovjednik Robert Teskera primijetio je veliki požar uz rijeku Dravu. Pozvao je na intervenciju svoje vatrogasce, ali i ostale s područja općine koji su također zamijetili požar. Kada su došli do rijeke, nisu mogli intervenirati jer je požar bio s druge strane rijeke Drave, u susjednoj Mađarskoj! No, brza reakcija potvrdila je da su, u slučaju da je gorjelo na hrvatskoj obali, vatrogasci bili – spremni.

(www.icv.hr, mš, foto: privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content