Fuchs o padu s razreda s tri jednice: Činite djeci medvjeđu uslugu kad prolaze s nedovoljnim znanjem

Drugu godinu za redom velikom dijelu učenika online nastava je postala pod normalno, a mnogi od njih nisu pretjerano oduševljeni nedavnom odlukom ministra Radovana Fuchsa koji je ukinuo odluku svoje prethodnice i vratio odluku prema joj se pada razred s tri jedinice, piše Večernji.hr.

Ministar Radovan Fuchs objasio je tu odluku u HRT-ovoj emisiji Intervju tjedna, te ustvrdio u kojoj je fazi cijepljenje prosvjetnih djelatnika.

– Svakako da neopravdani ili ukupni izostanci koji se broje u milijunima u samom sustavu nisu nešto s čime možemo biti sretni – rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dodavši da, uz markiranje koje je specifično za tu dob kako bi se pokazao bunt, sigurno postoje i neki drugi faktori.

Za njega riječ je i o prejednostavom toleriranju izostanaka, na kojem se mora raditi i od samih roditelja i djeca, pa i škole.

O cijepljenju prosvjetnih radnika Fuchs je kazao kako su bili zatečeni u Ministarstvu slabim odazivom na cijepljenje, no situacija se poboljšala nakon apela Ministarstva.

– Taj se postotak sada digao, najmanji postotak se vrti negdje oko 30-ak posto. Dubrovnik koji je bio najgori se sada popeo na 31 posto – rekao je dodavši kako se u nekim županijama brojke vrte od 40 do 45 posto prijavljenih prosvjetnih radnika za cijepljenje, primjerice u Zagrebu ih je 41,42 posto.

Nešto više od 60 posto škola u Hrvatskoj trenutno održava nastavu uživo, rekao je.

O kriterijima za pad razreda

Na pitanje zašto je poništio odluku svoje prethodnice i vratio onu po kojoj se s tri jedinice pada godina, kazao je sljedeće:

– Djeca moraju učiti, bez obzira uče li licem u lice ili online.

– Mislim da za djecu nije ni najmanje stimulativno ići na varijantu da im praktički kažete da nije bitno koliko jedinica imaju, da će svejedno proći. S druge strane, ipak i učitelji trebaju ocijeniti djecu, trebaju vrednovati taj rad, bez obzira na koji način djeca slušaju nastavni plan i program. S treće pak strane, vi na neki način toj djeci činite medvjeđu uslugu kad prolaze s nedovoljnim znanjem u sljedeći razred.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content