Gardijske brigade obilježile 30 godina od osnutka: Branitelji iz moto klubova u osječkog crvenog fiću postavili krunicu

Svake godine motociklisti branitelji diljem Hrvatske, na značajnim mjestima iz Domovinskog rata postavljaju krunice, a ove su godine krunicu postavili jučer (nedjelja) u osječkog crvenog fiću, te obilježili 30 godina od izdavanja zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška o osnivanju gardijskih brigada.

– Kad je krenuo rat, svi smo krenuli goloruki s krunicom oko vrata i to nas je potaklo da polažemo krunice onoliko godina koliko je godina naše brigade. Gotovo sve brigade osnovane su u isto vrijeme, osim 1. gardijske, koja je osnovana šest mjeseci prije i to nas je ponukalo da se družimo, budemo čvršći i ne dozvolimo prašini da pokrije naše spomenike, da održimo tradiciju da se ne zaboravi – rekao je Zlatko Borojević, predsjednik Moto kluba “4. gardijska” iz Splita.

IMG
foto: Kabinet župana OBŽ

Prema riječima Darka Zeca, predsjednika Moto kluba “Veterani Slavonije i Baranje”, cijeli događaj prožet je sjećanjima na ratna zbivanja, ali ih svaki susret sa suborcima, poput ovoga, posebno veseli.

– Trideset godina je prošlo od zapovijedi ministra Gojka Šuška o osnivanju četiri gardijske brigade, sada legendarne, a znamo koliko su doprinijeli obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Počast svim onim braniteljima koji su izgubili živote braneći Hrvatsku. Ovo je lijep običaj i treba ga nastaviti i u budućnosti – rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, zaželjevši svim braniteljima bajkerima dobrodošlicu, kao i siguran povratak jer se na motorima vraćaju kroz cijelu Hrvatsku.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content