GASTRONOMIJA I UMJETNA INTELIGENCIJA TIC Virovitica i Veleučilište u Virovitici potpisali sporazum o suradnji

U Veleučilištu Virovitica danas (ponedjeljak) je potpisan sporazum o suradnji između virovitičkog Veleučilišta i novog Tehnološko-inovacijskog centra (TIC) u Virovitici. Sporazum su potpisali dekan Oliver Jukić i ravnateljica Ivana Nemet u nazočnosti dr. sc. Vesne Bedeković, predsjednice Upravnog vijeća Veleučilišta i Bojana Mijoka, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

MG 9244

Sporazumom će se studentima, predavačima i cijeloj akademskoj zajednici s virovitičkog Veleučilišta u Tehnološko-inovacijskom centru omogućiti dva nova laboratorija. U njima će se provoditi praktikumi za gastronomiju i enologiju u okviru Studija turizma te ICT sektora, konkretno umjetne inteligencije.

SUVREMENA PRAKSA I ISTRAŽIVANJA

Laboratorijska oprema i računala vrijedni su oko 200.00 kuna. Investicija je to virovitičkog Veleučilišta s ciljem razvoja znanosti, obrazovanja i gospodarstva na području Virovitičko-podravske županije, ali i šire. Na Veleučilištu je danas oko 350 studenata i svi oni nakon završenog stupnja obrazovanja žele pronaći svoje mjesto na tržištu rada. Veleučilištu nedostaje mjesta za nove laboratorije, a suvremen TIC, koji se nalazi u susjedstvu, pokazao se izvrsnim partnerom za nove izazove, kaže dekan Oliver Jukić.

MG 9252

– Prepoznali smo priliku za suradnju naših dviju institucija, ali i s lokalnom zajednicom.  Kad govorimo o gastronomiji i enologiji, nadovezat ćemo se na postojeći laboratorij, a za drugi, iz područja ICT-a, već je nabavljeno računalo za umjetnu inteligenciju i bit će nabavljeno nekoliko setova za rad s Internet of things tehnologijom, koju će moći koristiti naši studenti na izbornim predmetima i djelatnici. Cilj nam je što više sredstava prelijevati u znanstveno-istraživačke projekte i infrastrukturu potrebnu za istraživanja – rekao je Jukić.

TIC će svoja vrata prvim korisnicima otvoriti u lipnju ove godine, no već sada postoji velik interes za suradnju koji su pokazali institucije, udruge, proizvođači.

MG 9258

Ravnateljica Ivana Nemet podsjetila je kako je vizija 17,6 milijuna kuna vrijednog projekta TIC-a, a koji je realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

– Tek razvojem znanosti možemo pomoći i razvijati i gospodarstvo i grane koje su obuhvaćene ovim našim projektom. Pohvalno je da suradnju možemo uspostaviti unutar županije i da uz postojeće sada imamo i novog partnera s kojim ćemo surađivati. Dio naših prostora dodijeljen je tako Veleučilištu za potrebe laboratorija i praktikuma, a TIC će se svojim znanjem i resursima svakako uključivati u vježbe i predmete gdje god se za to ukaže potreba – istaknula je I. Nemet.

PRIMJER DRUGIMA

Veleučilište u Virovitici današnjim sporazumom o suradnji daje primjer i cijeloj Hrvatskoj, ocijenila je dr. sc. Vesna Bedeković, predavačica i predsjednica Upravnog vijeća Veleučilišta.

MG 9274

– Primijenjena istraživanja imaju neposredan utjecaj na poboljšanje prakse i ta je misija od velikog značaja za Hrvatsku – suradnja s gospodarstvom i dobrobit za lokalnu zajednicu. Posljedica primijenjenih istraživanja su novi, stručno osposobljeni kadrovi. Ne samo da će pozitivno utjecati na razvoj virovitičkoga gospodarstva, već su i izvrstan primjer drugima – istaknula je V. Bedeković.

MG 9282

Županijski pročelnik za gospodarstvo i razvoj Bojan Mijok pohvalio je partnerski odnos TIC-a i Veleučilišta Virovitica u novim istraživanjima. – Sigurni smo kako će se kroz suradnju s akademskom zajednicom, lokalnom samoupravom i gospodarstvom ovaj projekt pokazati održivim i kvalitetnim. Već sada, dok je u završnoj fazi opremanja, TIC je tražen partner za nova istraživanja na području ne samo agronomije, već i enologije, pa i ICT-a, a to najbolje pokazuje upravo ovaj primjer – rekao je B. Mijok. (www.icv.hr)

ESI logotip boja manji

OP KK

EU zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Virovitičko-podravske županije.

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content