Igor Andrović: U ovom mandatu ostvareni gotovo svi projekti najavljeni u 2017. godini, izgrađeno 10 vrtića, poduzetnički inkubatori, sustavi navodnjavanja, Virovitica je dobila Veleučilište

Već prije godinu dana, župan Igor Andrović je podvukao crtu pod 90 posto projekata koje je zacrtao 2017. kada je postao virovitičko-podravski župan. Već tada, bili su gotovi ili pred krajem. Godinu nakon, Andrović je lakoćom prikupio je 7.200 potpisa potpore kandidaturi za ponovnog župana. Šest puta više potpisa od potrebnog, prikupio je u rekordnom roku, za samo dva dana… Stanovnici Virovitičko-podravske županije vrednuju rad i tu nema skrivanja. Promjene su ovdje česte, nove vizure, mijenjaju se na godišnjoj razini. I statistički pokazatelji kazuju kako je Virovitičko-podravska županija u mnogim stvarima „iznad drugih“. Već poslovično standardno je među hrvatskim liderima po povlačenju EU sredstava. Povećan je broj zaposlenih, povećani su prihodi po glavi stanovnika, među najboljima su po izdvajanju za obrtništvo, stipendije učenika i studenata. Sve to su podaci koji kazuju kako se radio „dobar posao“. No u Virovitičko-podravskoj županiji ne miruju, kažu kako tek slijedi novi zamah.

Od 2017. godine, više od dvije milijarde kuna došlo je u Virovitičko-podravsku županiju. Plodovi toga, vidljivi su na svakom koraku.

– U ovom mandatu ostvareni su gotovo svi projekti koji su bili u izbornom programu 2017. Iako smo zacrtali ambiciozni plan s puno kapitalnih projekata, možemo biti ponosni na sve ono što smo napravili. Iza nas su djela, ne riječi i to diljem naše županije – započinje Andrović.

A zadnja godina je bila „izazovna“. Korona virus je stopirala mnoge stvari, no u Virovitičko-podravskoj županiji radovi nisu „kopnili“.

– Naša vrata su u ovo doba, našim poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicama, kroz razne mjere bila širom otvorena. Sufinanciramo im kamate, dijelimo bespovratne pomoći, izdvojili smo oko 3 milijuna kuna. Uz pomoć naše VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ koji su besplatno pripremali projekte poduzetnicima za COVID kredite. Sufinanciramo kamate za HBOR kredite – Program “Poduzetništvo mladih, žena i početnika”, pa ti krediti krajnjeg korisnika koštaju „nula posto kamata“. Plaćamo kamate na proljetnu i jesensku sjetvu. Tu je i program potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva kroz koju potičemo preradu i proizvodnju, kao i Program potpora u poljoprivredi. Subvencioniramo korištenje poslovnih prostora Mreže poduzetničkih inkubatora, potičemo tradicijske obrte. U ovoj godini, Virovitičko-podravska županija nastavlja sa sufinanciranjem paketa mjera u vrijednosti od oko 3 milijuna kuna. Žao mi je jer nas je korona virus stopirala u uzlaznoj putanji rasta, primjerice prema podacima FINA-e, u Virovitičko-podravskoj županiji je u 2019. godini rastao broj zaposlenih, plaća i investicija, prihodi su iznosili 5 milijardi kuna, uz povećanje od 10,9 posto u odnosu na 2018. godinu.

Zanimljivo, iako je vrijeme „korona virusa“, poduzetnički inkubatori u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači su sjajno popunjeni.

– Da, i u vrijeme korona virusa se pokazalo kako na našem području ima poduzetničke aktivnosti, pa naši poduzetnički inkubatori u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači bilježe popunjenost od 70 posto. Županija je mladim poduzetnicima početnicima dala vjetar u leđa, a plaćamo im smještaj, tako da ih smještaj u ugodnom okruženju ništa ne košta. Pokazalo se kako je to odličan projekt, ali i kako na našem području postoji tradicija poduzetništva i obrtništva, no morate im dati impuls kada im je to najpotrebnije – na početku.

Virovitičko-podravska županija je lider po povlačenju europskih sredstva po glavi stanovnika.

– Važno je planiranje. Prošli su nam projekti za projektnu dokumentaciju projekta Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“ i „Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“. Tu je i sušionica povrća. Kada budemo imali njihovu projektnu dokumentaciju, prijavit ćemo ih na EU fondove. To je precrtan putokaz kako radimo svih ovih godina do sada.Ti su projekti ključni za nastavak novog Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Uvijek ističete iznimno važnu ulogu Vlade RH i resornih ministarstava. Imate njihovu punu potporu.

– Kao župan Virovitičko-podravske županije, odgovorno tvrdim, „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ najbolji je projekt jedne Vlade od kada je države Hrvatske. Nitko, nikada, kao u vrijeme premijera Andreja Plenkovića, nije toliko uložio u pet slavonskih županija.

Prošle godine otvoren je sustav navodnjavanja Đolta, ove godine završen je Novi Gradac – Detkovac. Uskoro kreće i Sustav Kapinci – Vaška II. Podzemno navodnjavanje se pokazalo kao pun pogodak. Puno se ulaže u razvoj poljoprivrede.

– Sve to što radimo, radimo za buduće generacije poljoprivrednika. Svaki taj sustav navodnjavanja njima otvara nove mogućnost, jer natapanje površina je budućnost. Kada je veleposlanik Države Izrael, Ilan Mor bio kod nas, kada je obišao sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, oduševio se, jer kraj plodne zemlje, prolazi rijeka iz koje se natapaju polja. Podzemno navodnjavanje je putokaz kako naši poljoprivrednici mogu imati i 100 posto veće prihode na svojim površinama. Želja nam je da imamo što više korisnika sustava, jer uz navodnjavanje i prihodi i prinosi će im se rapidno povećati. I zato u budućnosti, uz sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, tu su i sustavi Lukač, Đolta II. Čađavica, Crnac koje ćemo projektirati. Danas se pripremamo za budućnost i ono što nas čeka, jer sve to što radimo ostat će budućim naraštajima.

Na području VPŽ izgrađeno je 10 novih dječjih vrtića.

– Vrtić je jedan od preduvjeta za stabilan i siguran život mladih u ruralnim predjelima i doista je bilo prekrasno vidjeti sva ta nova zdanja koja su izgrađena uz sredstva Ministarstva poljoprivrede, ali i potporu općina, gradova i Virovitičko-podravske županije. Jedini na kojem još moraju početi radovi je onaj u Orahovici, ali i to će krenuti. Mi smo kroz ove četiri godine kontinuirano stvarali bolje uvjete, od vrtića do fakulteta. Stoga nije čudno i slučajno, da je Virovitičko-podravska županija, po istraživanju UNICEF-a, objavljenom u publikaciji „Kako do vrtića za sve?“, za razdoblje od 2012. do 2018. godine, među pet HR županija koje bilježe najveći rast obuhvaćene djece u program ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Značajna su ulaganja u školstvo, a jedna vijest vas je posebno obradovala.

– Da, imamo Veleučilište u Virovitici. To je kruna svih naših nastojanja, od osnutka Visoke škole u Virovitici. Bio je to san koji smo dosanjali, a ostvaren je uz sinergiju i Županije i grada Virovitice, saborskih zastupnika, djelatnika današnjeg Veleučilišta. Ponovno smo pokrenuli Stručni studij drvne tehnologije u Virovitici, a i Orahovica je već nekoliko godina studentski grad. To je putokaz kvalitetnijoj obrazovnoj strukturi u godinama koje su pred nama. Uostalom, upravo je naš projekt Budi STEMpatičan proglašen za najbolji europski projekt u RH u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“, čime se pokazali da smo na prvom putu.

Važan segment vam je i razvoj turizma.

– Puno smo izgradili i obnovili zgrada kulturne baštine i stvorili uvjete za razvoj turizma. Sada to moramo oploditi. Gotovo na obali rijeke Drave, nalazi se naša Dravska priča, gdje svaki zaljubljenik u prirodu može upoznati skrivene ljepote pod zaštitom UNESCO-a, kroz čudesni multimedijalni prikaz. Park prirode Papuk je priča za sebe, tamo raste Geo centar u Voćinu, Jankovac je omiljeno slavonsko izletište. Uz obnovljeni dvorac u Cabuni, nitko u Hrvatskoj neće imati četiri obnovljena dvorca u samo 20 kilometara sa sadržajima kojima se potiče turizam. To su naše pretpostavka za razvoj turizma na našem području, uz prekrasnu plemićku rutu, koja spaja sve najbolje iz našega kraja. Pokazali smo kontinentalni turizam ima svjetlu perspektivu, a mi smo za to, pažljivo planirajući, dobivajući EU sredstva, stvorili uvjete, kako današnjim, tako i budućim generacijama. (glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content