Konzervatorski elaborat za revitalizaciju starog OLT-a: Na arheološkim nalazima antičke Murse niknut će “grad u malom”

Osječko-baranjska županija krenula je u pripremu strateškog projekta koji će izmijeniti izgled trenutno zapuštenog dijela jedne gradske četvrti Osijeka te donijeti gospodarske, kulturne, sportske, ali i stambene i druge kvalitetne sadržaje.

Tim povodom, Ugovor o izradi pripremne dokumentacije strateškog projekta revitalizacije “brownfield” područja OLT Osijek – konzervatorska dokumentacija jučer su (utorak) potpisali župan Ivan Anušić i Marko Tokić, direktor Konzervatorsko-projektnog ateljea j.d.o.o. Osijek koji je izrađivač te dokumentacije.

– Radi se o projektu koji se treba napraviti u roku od 60 dana, nakon čega možemo krenuti u daljnju realizaciju ove vrijedne investicije koja će potpuno promijeniti vizuru grada Osijeka. Područje stare ljevaonice imat će gospodarske sadržaje kao poduzetnički inkubator, akcelerator STEM tehnologije, inkubator za kulturne i kreativne industrije, obrazovno-sportske sadržaje, kulturno-obrazovne sadržaje s kazalištem, male scene i alternativnom kulturnom scenom, a svoj će prostor ondje naći i muzej te galerija za potrebe obrazovnih institucija. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja stambeno-poticajnih građevina za 1.600 stanovnika, odnosno 380 stanova. Kao što je poznato, područje OLT-a se nalazi na arheološkim nalazištima, kao i cijeli dio antičke Murse, pa je potrebna izrada ove konzervatorske studije- pojasnio je Anušić.

Direktor Konzervatorsko-projektnog ateljea j.d.o.o. Marko Tokić osvrnuo se na planirane radove obuhvaćene potpisanim ugovorom.

– Predmet ovoga ugovora je izrada konzervatorske dokumentacije i arhitektonskog snimka postojećeg stanja. Kompleks OLT-a je prilično velik, 59.046 četvornih metara, a za svih pet građevina iz kompleksa koje imaju kulturno-graditeljsku i povijesnu vrijednost bit će izrađen konzervatorski elaborat, dok će se sve preostale građevine u kompleksu kataloški obraditi, jer je njihova pretpostavljena vrijednost nešto manja. Na temelju cjelokupne dokumentacije Konzervatorski odjel u Osijeku donijeti će uvjete prema kojima će se kasnije izrađivati ostala dokumentacija potrebna za dovršetak projekta revitalizacije cijelog područja OLT-a- rekao je Tokić.

Ukupna vrijednost projekta Pripremna dokumentacija strateškog projekta revitalizacije “brownfield” područja OLT Osijek iznosi 2,78 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstava EU, a preostali dio pokriva Osječko-baranjska županija.

OLT Osijek

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content