Luka Mikić OPG otvorio kao srednjoškolac, s obitelji obrađuje 45 hektara: Naša budućnost je ovdje, u Virovitičko-podravskoj županiji, u Sopju

– Mi živimo ovdje u Sopju, imamo sedmero djece i nitko iz naše obitelji nije otišao iz ovoga kraja. Jedan je čak i došao, zet iz Osijeka – kazali su nam uz smiješak u obitelji Mikić u Sopju. A „jedan od sedmero“ je Luka Mikić, mladi poljoprivrednik koji je odlučio – ostati. Tu, nedaleko rijeke Drave, Luka je još kao srednjoškolac otvorio OPG, a uz pomoć djelatnika VIDRA-e, aplicirao je i dobio sredstva Europske unije na Mjeru 6.3.1. Dobio je bespovratnih 15.000 eura i kupio poljoprivrednu mehanizaciju.

– Obrađujemo 45 hektara zemlje. Voljeli bi da imamo više, tada bi mogli razmišljati i o nekim budućim investicijama. Punu podršku imali smo i imamo u Županijskoj razvojnoj agenciji VIDRA-e i na tome im puno hvala. Radim s roditeljima, pomažemo jedni drugima. Poljoprivredom se bavi moj otac, a bavio se i djed. Tako sam naučio od malena i ne vidim se nigdje drugdje nego ovdje. Bavimo se uzgojem ratarskih kultura: kukuruza, pšenice, raži, ječma…, a uzgajamo i svinje – prasce te svinje za tov. Ove godine počeli smo i s proizvodnjom silažnog kukuruza, koji je u ovom kraju sve popularniji – kazao je Luka.

IMG 0866
Foto: K. Toplak

U četvrtak je obiteljsko imanje ove vrijedne obitelji obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, kao i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

– Ova vrijedna obitelj je primjer zajedništva. Kao što smo čuli, pomoć u apliciranju su im pružili djelatnici VIDRA-e, a i svaki mladi poljoprivrednik može se javiti ili u VIDRA-u ili u Virovitičko-podravsku županiju, a mi ćemo im pomoći koliko možemo – naglasio je župan Andrović.

IMG 0851
Foto: K. Toplak

Uz 15.000 eura bespovratnih sredstava, Luka je dodao i „nešto svojih sredstava“ i kupio prskalicu, sjetvospremačicu, tanjurače, kultivator, plug i rasipač, a sve to kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj – Europa ulaže u ruralna područja.

– Naša budućnost je ovdje, u Virovitičko-podravskoj županiji, u Sopju – istaknuo je Luka.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content