Na sustav odvodnje od Valpova do Koške priključena dva grada i četiri općine

U Valpovu su jučer (26.travnja) potpisani ugovori za gradnju dvaju prečistača otpadnih voda ukupne vrijednosti približno 90 milijuna kuna U Belišću će se graditi uređaj kapaciteta 24.200 ES (ekvivalent stanovnika), razine 3 i vrijednosti 55.892.938 kuna, a u Petrijevcima uređaj kapaciteta 9800 ES, razine 3 i vrijednosti 34.782.983 kune.

Nositelj projekta je tvrtka Dvorac, a uz tvrtku Hidrobel partneri na projektu su još gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci. Završetak radova na projektu predviđen je u trećem kvartalu 2022. godine. U tom vremenu će biti rekonstruirani cjevovodi i kanalizacijski kolektori, sagrađeni magistralni cjevovodi, stanice za dokloriranje, oborinski kolektori te uspostavljen sustav za uklanjanje sumporovodika i sustav za upravljanje i nadzor.

Potpisivanju ugovora, uz direktoricu tvrtke Hidrobel Belišće Lidiju Gavrić, nazočili su izaslanik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnici Belišća i Valpova, Dinko Burić i Matko Šutalo te načelnici susjednih općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci. Svi oni iskazali su zadovoljstvo realizacijom tog iznimno važnog projekta, te zahvalili svima koji su pridonijeli njegovu ostvarenju.

Nakon potpisivanja ugovora u Valpovu, u Gatu je svečano puštena u rad tlačna stanica (TS1) koja je dio velikog Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće, a koji se trenutačno provodi u tim gradovima, kao i na područjima općina Bizovac, Petrijevci i Koška.

Time približno tri tisuće stanovnika belišćanskih prigradskih naselja Veliškovci, Gat i Tiborjanci te stanovnici Općine Marijanci, u naseljima Marijanci i Kunišinci, dobiva dugoočekivani priključak na kanalizaciju u kućanstvima, a njima će se do kraja sljedeće godine priključiti i mještani Črnkovaca.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je to zapravo “kruna svega, konkretan čin te velik iskorak projekta za koji se iznimno zalagao župan Ivan Anušić”, jer se građani spajaju na sustav odvodnje čije će se koristi vrlo brzo osjetiti: od povećanja standarda života građana do zaštite okoliša.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content