Od kad znaju za sebe, oni znaju za poljoprivredu: OPG Tomislava Rukavine iz Detkovca obrađuje oko 100 hektara zemlje, a uložili su i znatna sredstva u navodnjavanje

Ima 31 godinu i već je 11 vlasnik OPG-a. Tomislav Rukavina svoje je obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo, zajedno s ocem Zdravkom, smjestio u Detkovac, gotovo na kraju sela. Župana Igora Androvića, njegovog zamjenika Marija Klementa, načelnika općine Gradina Marka Ajčeka i županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka dočekali su sa smiješkom. Zadovoljni su suradnjom sa Županijom i županijskim institucijama, kad god je trebalo, vrata su im bila otvorena.

rukavina detkovac 20

Ova obitelj se poljoprivrednom proizvodnjom bavi od kad zna za sebe. Sade kukuruz, pšenicu, ječam, soju, suncokret, luk, kupus, krumpir… Kažu da ove godine neće saditi krumpira kao prošle, 2020., jer ostala im je velika količina neprodanog. Korona i zatvoreni restorani, krumpir su uskladištili, umjesto što su ga trasirali put tanjura. Nekada su slali 10 do 15 tona krumpira tjedno, danas iz Detkovca kupcima ode 5 tona u 14 dana. Premalo u odnosu na neka druga “ne COVID vremena”.

rukavina detkovac 10

Obrađuju oko 100 hektara, uložili su znatna sredstva za navodnjavanje, imaju 15 bunara, a tu je i opreme za navodnjavanje za 20 hektara. S obzirom na to da se uskoro otvara sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac oni su spremni, ako, naravno, budu tamo “zakoračili”. U posjetu Detkovcu bili su i djelatnici Poduzetničkog inkubatora VPŽ koji su standardno vjerni partneri ove obitelji u kojoj su uz oca i majku i tri sina. Dvojica su ostala uz poljoprivredu, jedan nije. OPG Tomislava Rukavine uspješno je aplicirao na mjeru 4.1.1.. Dobili su potporu od 520.554,28 kuna, u ukupnoj investiciji od 1.311.700,56 kn. Nabavili su poljoprivrednu mehanizaciju i opreme – traktor, rotodrljača, rasipač, sijačica, GPS kontroler, plug, prskalicu. U navedenoj mjeri, partneri su im bili OPG-i Zorana Majera i Željka Martića.

(vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”626268″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content