Od subote nove mjere za OBŽ: Obavezno nošenje maski i na otvorenom, zabranjeni posjeti domovima za starije

Stožer civilne zaštite OBŽ u četvrtak je zatražio od Nacionalnog stožera civilne zaštite da se za područje Osječko-baranjske županije, uz već važeće, uvedu i dodatne mjere, a što je u petak i usvojeno.

– Stožer je donio četiri odluke. Za Zagrebačku županiju se produljuju mjere, a za Dubrovačku se ublažavaju u dijelu županije. U dvije županije se uvode nove mjere, jedna je Osječko-baranjska, tamo se zabranjuju posjeti korisnicima domova za starije i uvodi se obaveza nošenja maski i na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak. U Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalažu se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera – izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naime, Stožer OBŽ zatražio je mjeru obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i slično) bez obzira na fizičku distancu.

Također je predloženo i ponovno uvođenje zabrane posjeta korisnicima unutar prostorija domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima kada je ravnatelj ili druga ovlaštena osoba obavezna napraviti procjenu rizika.

Obavezna mjera samoizolacije bit će u trajanju od 14 dana prilikom prijema novih korisnika u privremeni smještaj u kriznim situacijama ili dugotrajni smještaj kod svih pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe, osim za korisnike koji su preboljeli bolest COVID-19 unutar 180 dana od početka bolesti.

Mjere stupaju na snagu u subotu, 24. travnja, a na snazi su do 7. svibnja.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content