Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Društvenog doma u Milanovcu

U gradskoj vijećnici Grada Virovitice danas (srijeda) je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Društvenog doma u Milanovcu na adresi Ulica 30. svibnja 29A, Milanovac“. Riječ je o projektu kojemu je nositelj Grad Virovitica, izradila ga je Razvojna agencija VTA, a prijavljen je Europskom fondu za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Konferenciji je nazočio gradonačelnik Ivica Kirin, kao i njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac te ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.
– Ovom energetskom obnovom Milanovac je dobio kvalitetan i ugodan prostor gdje će članovi brojnih udruga i drugi stanovnici tog prigradskog naselja moći kvalitetnije obavljati svoje aktivnosti. Prije svega prostor će se moći kvalitetno zagrijati i ohladiti, što je do sada bio problem, bit će i daleko jeftiniji troškovi režija za Grad Viroviticu koji snosi dio troškova, a s ovom obnovom smo dobili i novi vizualni identitet naselja – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin istaknuvši kako je ova obnova i svojevrstan poticaj stanovnicima na baljenje rekreativnim i društvenim aktivnostima, kao i preduvjet za ostanak mladih na tim područjima.

viber slika 2021 04 14 13 19 52

O projektu i očekivanim uštedama govorila je Marija Knežević, stručna suradnica u Razvojnoj agenciji VTA koja je pritom podsjetila i na obnovu ostalih javnih zgrada na području grada Virovitice, kao i one koje su u planu.
– Proteklih nekoliko godina obnovljeno je 13 objekata ukupne vrijednosti oko 32 milijuna kuna, a riječ je o društvenim domovima, područnim školama, dječjem vrtiću, domu kulture, streljani… No, u planu je i prijava novih osam projekata u sklopu natječaja koji se odnose na energetsku obnovu javnih zgrada. Tu uključujemo energetsku obnovu Vanadisa, Javne vatrogasne postrojbe, nove dvorane IBM-a, nove zgrade Dječjeg vrtića Cvrčak, Sportsko-rekreacijskog centra Vegeška, Sportskog centra Fana i zgrade Šumarija – rekla je M. Knežević.

thumbnail IMG 20210414 111245

Koliko ova obnova znači stanovnicima Milanovca, koji prema zadnjem popisu stanovništva broji 1720 stanovnika, rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Milanovac Mario Lukačević.
– S obzirom na to da smo jedno od najvećih virovitičkih prigradskih naselja i da smo veći od nekih općina te da u odnosu na druga prigradska naselja, jedini, uz Rezovac, imamo porast nataliteta, ova obnova nam svakako puno znači. Također, obnova će obogatiti društveni život Milanovca na području kojeg djeluju brojne udruge koje su najveći korisnici doma oko kojeg se nama sve vrti i koji je naš centar svijeta – rekao je M. Lukačević te dodao da je ovo tek početak i kako sada treba urediti okoliš što će također učiniti zajedničkim snagama, sve udruge, Mjesni odbor i Grad Virovitica, kao i do sada.

viber slika 2021 04 14 13 36 31

Vrijednost projekta je 1.336.272,91 kuna, od čega je EU sufinancirala 812.851,62 kuna, a Fond za sufinanciranje 299.427,77 kuna, a ostatak Grad Virovitica. Radove je izvela tvrtka Kunkić d.o.o., a obuhvatili su nekoliko mjera za sanaciju toplinske ovojnice zgrade, novu vanjsku stolariju, toplinsku zaštitu stropa i krova. Cilj radova bio je postići značajne uštede u troškovima za grijanje, električnoj energiji te emisiji CO2. Planirana ušteda na troškovima grijanja (potrošnja toplinske energije) je 68,51 posto u odnosu na trenutnu potrošnju, a primarna godišnja energija trebala bi biti smanjena za 77,06 posto u odnosu na stanje prije energetske obnove. Ujedno radovi će omogućiti uštede u emisiji CO2 i to za 77,06 posto. Zgrada je nakon radova iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C.

(www.icv.hr, žđl)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content