Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina obilježila Dan planeta Zemlje

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje glasila je ”Restore Our Earth” (Obnovimo našu Zemlju). Ovom temom željelo se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanja ekosustava te ugrožavanja živog svijeta.

Za ovogodišnji Dan planeta Zemlje službeni je plakat kreirao brazilski umjetnik Paulo Cesar Silva Speto. Prema njegovim riječima, djelo simbolizira nadu u mlade koji su kolijevka naše budućnosti. Dan planeta Zemlje ima za cilj u čovječanstvu ojačati svijest prema prirodnom okolišu i zaštiti prirode u cjelini.

Postoje li rješenja za obnovu našeg planeta? To su odlučili istražiti učenici, članovi GLOBE grupe Osnovne škole Josipa Kozarca Slatine, Lorena Oužecky (7.b), Uma Milaščević (7.c) i Karlo Martinović (7.c). Njihovu PowerPoint prezentaciju možete vidjeti OVDJE.

Učenici 7. i 8. razreda su svojim likovnim rješenjima na temu ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje osmislili školski pano u holu škole. GLOBE grupa, zajedno s učenicima 6. razreda iz izvannastavne grupe EkoSuperjunaci te učenicima 5. razreda, organizirala je povorku kroz grad Slatinu koja je za cilj imala dati doprinos borbi protiv klimatskih promjena i katastrofalnog stanja u okolišu. U tu svrhu učenici su napravili transparente na kojima su istaknuli svoje mišljenje, ali poslali i jasnu poruku da imaju pravo na zdrav i čist okoliš te život dostojan čovjeka. Povorka je obišla centar grada gdje se javnost imala prilike upoznati s dječjim ekološkim aktivizmom i svijesti o važnosti brige za očuvanje našeg planeta kroz održivi razvoj. Takvom cilju teži ERASMUS+ projekt ”Small steps to a big goal – what can i do for Earth?” čija je voditeljica Hana Tepeš, učiteljica koja sa svojom izvannastavnom grupom EkoSuperjunaci u ovoj školi provodi projekt u suradnji s projektnim partnerima iz Poljske, Rumunjske, Portugala i Turske. Poruke na transparentima odaslane s održanog skupa, potvrđuju da su mladi glavni generator i inspiracija svih aktivnosti koje moraju i trebaju doprinijeti čovječanstvu i dobrobiti Zemlje.

Najbolja tri transparenta nagrađena su nagradom EcoStar 2021. i to sljedećim redoslijedom:

1. mjesto: Lana Bobanić i Monika Prša (zajednički rad), 6.b
2. mjesto: Tena Jurlina, 6.b
3. mjesto: Iskra Čvek, 6.a
(www.icv.hr, adf; OŠ Josipa Kozarca Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content