Petorica Osječana u Tokiju izgradila skate park za Olimpiske igre: Tijekom 11 dana radova sve se uređivalo do najsitnijih detalja

Osijek se upisao na svjetsku mapu ekstremnog sporta svojom poznatim festivalom Pannonian Challenge, a Osječani su se pokazali kao vrsni poznavatelji adrenalinskog sporta. No to nije sve, jer događaj koji okuplja elitu toga sporta iznjedrio je i prave stručnjake i sudce svjetski poznatog glasa tražene diljem Europe i Azije.

Petorica Osječana upravo su se vratila iz Tokija gdje su kreirali skate park za novu olimpijsku discipline na Igrama koje će se održati u ljeto u glavnom gradu Japana.

Grupu je predvodio Igor Vukadinović, nadimka Poki, a s njim su još bili i Zdenko Liška, Marko Karalić, Edvard Peroli te Adrian Javor.

Bivši BMX natjecatelj, a sad i sudac u BMX Freestyle discipline, Poki, za medije je ispričao kako je prošle godine trebao suditi na raznim natjecanjima poput Svjetskog prvenstva u Kini, na FISE stopovima diljem svijeta, njemačkom i austrijskom prvenstvu u BMX-u, pa na kraju i Olimpijskim igrama, ali se ništa od toga zbog pandemije nije održalo osim Pannonian Challengea koji je unatoč cijeloj situaciji u Osijek još jednom okupio kremu ekstremnog sporta.

– Srećom, 2021. počinje poprilično veselo jer me FISE (Međunarodni festival ekstremnih sportova) poziva da pomognem u izgradnji skate parka u Serignanu, u francuskom gradiću na Azurnoj obali, a potom s ekipom odlazim graditi i skate park u blizini Venecije. Tada se počelo šuškati da ćemo raditi i olimpijski skate park, ali još nije bilo sigurno da će se Igre održat- rekao je Poki.

No, “happy end” je ipak uslijedio pozivom iz Tokija koji se jednostavno ne odbija.

– Postavljanje skate parka na povijesnim Olimpijskim igrama, na kojima će se prvi puta pojaviti BMX Freestyle i skate discipline, veliki je uspjeh za nas, a osobno sam presretan i počašćen što ću biti dio sudačke petorke na najvećoj sportskoj sceni. Organizatori su se odlučili za format natjecanja od samo 9 najboljih sportaša, dok u Parizu 2024. već možemo očekivati 12 ili 14 BMX vozača- najavljuje Poki.

Svoj put u ekstremni sport Poki je utro upravo na Pannonian Challengeu kao sportaš, a od 2018. djeluje i kao sudac, pa je svjestan stresa i adrenalina kako natjecateljskog, tako i sudačkog. Naime, ocjene se daju u kratkom periodu, netom nakon vožnje, a između pet sudaca (jedan od njih je glavni) ne smije biti prevelikog odstupanja u procjeni. Pri ocjenjivanju se vodi računa o kreativnosti, zahtjevnosti trikova, stilu vožnje, korištenju skate parka, visini skokova, sigurnosti, brzini, ali i greškama poput krivih doskoka i nedovoljnog korištenja sprava, pa je pred sudcima zahtjevan posao.

Poki je sa svojim timom u Japanu boravio tijekom travnja, a prva dva tjedna po dolasku morali su provesti u samoizolaciji. Nakon toga je uslijedilo 11 dana stvaranja parka, šest dana su se postavljale konstrukcije i sprave, a nakon toga se pet dana sve uređivalo do najmanjih detalja kako bi Japanci, koji su ih i angažirali ponukani izdanjem osječkom skate parka, kao jednog od najboljih u svijetu, bili u potpunosti zadovoljni.

A zadovoljni će biti i svi zaljubljenici u ekstremni sport jer će se osječki Pannonian Challenge održati i ove godine, od 11. do 15. kolovoza. Događaju  koji je od iznimne važnosti za cijeli grad, ali i državu, prethodit će Challenge Tourovi koji se održavaju po Hrvatskoj, dok će na samom natjecanju u kolovozu sudjelovati sportaši iz svih dijelova svijeta koji u grad na Dravi stižu direktno s Olimpijskih igara.

(www.icv.hr, tj, foto: pannonian.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content