Poljoprivredno gospodarstvo Titanik bavi se ekološkim uzgojem kamilice na 150 hektara: Sve što proizvedu izvoze u Njemačku

Stjepan Prugovečki je dugogodišnji poduzetnik. Njegovo Poljoprivredno gospodarstvo Titanik smjestilo se u Lipovcu, a osim poljoprivredne djelatnosti bavi se i građevinom. Na mjeri 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava sektor biljne proizvodnje investirao je u izgradnju skladišne hale za ljekovito bilje (1.500 četvornih metara), ali i nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme – plug, rotodrljača, aplikacijski GPS kontroler, prskalica. Bila je to investicija “teška” 4.288.753 kuna, uz bespovratnu potporu od 2.144.376,50 kuna.

titanic 11

Danas se ovo poljoprivredno gospodarstvo bavi ekološkim uzgojem kamilice. U Upisniku imaju 149,78 hektara kamilice koju suše u 15 vlastitih sušara, a ove godine su izgradili dodatne tri, pa ih je sada – 18.

U četvrtak su ovo renomirano poljoprivredno gospodarstvo posjetili Virovitičko-podravski župan Igor Androić i njegov zamjenik Marijo Klement, kao i načelnik Općine Gradina Marko Ajček, te pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

titanic 14

Stjepan Prugovečki naglasio je kako trenutno imaju troje stalno zaposlenih osoba, ali kada je sezona, bude ih od 30 do 37. Pohvalio je odličnu suradnju, kako s Poduzetničkim inkubatorom VPŽ, tako i Razvojnom agencijom VIDRA-om. U novo izgrađenoj hali, kamilica se pakira u džambo vreće, a sve što proizvedu izvoze u Njemačku u Martin Bauer Group koji se već 91 godinu bavi proizvodnjom čajeva i sličnih proizvoda od ljekovitog bilja, te ih distribuiraju diljem svijeta. Tako i kamilica s područja Virovitičko-podravske županije svoje mjesto pronalazi na policama diljem kugle zemaljske.

(vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”626282″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content