Pred nama osjetno zahlađenje: Pripremite topliju odjeću i kišobrane, a ponovno prijeti i mraz

Pred nama je osjetnija promjena vremena. Ponovno ćemo morati uskočiti u topliju odjeću i razmišljati o kišobranima.

Čeka nas pad tlaka i temperature zraka, vjetar će se okretati s južnih na sjeverne smjerove, a stižu i oborine, ponegdje i obilnije, kao i snijeg i snježni pokrivač na visinama, osobito iznad 400 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Polako nam se primiče sa sjeverozapada prema Jadranu dolina sa frontalnim sustavom. Do kraja dana očekujemo starenje ciklone na području Ligurskog mora i njezino premještanje tijekom utorka i srijede preko Jadrana dalje na istok i jug.

Već danas očekujemo povremenu kišu. Sunčana razdoblja skromna i kratkotrajna. Gomilanje oblaka sve češće i rasprostranjenije u drugom dijelu dana. Najviše dnevne temperature zraka danas će se na području Virovitičko-podravske županije kretati od 17°C do 22°C ili koji stupanj više na istoku županije. Vjetar slab do umjeren južnih i jugozapadnih smjerova, do kraja dana u okretanju na sjeverne smjerove.

Tijekom utorka i srijede očekujemo tmurno i sivo vrijeme. Česte oborine, kiša, susnježica u nižim predjelima. Oborine će mjestimice biti obilnije (10-20 milimetara). Susnježicu i snijeg očekujemo u višim predjelima Virovitičko-podravske županije, uglavnom iznad 400 metara nadmorske visine, gdje će se formirati i snježni pokrivač 10-20 centimetara, na vrhu Papuka vjerojatno i veći. Vjetar umjeren do jak, na udare ponegdje i olujan sjeveroistočni i sjeverozapadni (> 65 km/h). Temperature zraka u padu. Jutarnje temperature očekujemo od -2°C do 5°C, najviše dnevne od 2°C do 8°C, u višim predjelima oko 0°C.

Tijekom srijede očekujemo mjestimičan mraz.

Od četvrtka postupno stabilnije i toplije. Ipak, čini se kratkotrajno. Novo pogoršanje vremena na vidiku je u dane vikenda.

Svi koji planiraju na put tijekom utorka i srijede, osobito kroz Gorski kotar i Liku, ne krećite na put bez zimske opreme! Na području Gorskog kotara i Like mjestimice će pasti do 40 centimetara snijega! Na području viših predjela središnje, sjeverne i zapadne unutrašnjosti također očekujemo ponegdje do 15 centimetara snijega, a bura će duž Velebita puhati orkanskim udarima do 150 km/h.

(www.icv.hr, kp)