Projekt DaRe to Connect: edukacija Primjena dronova u analizi usluga ekosustava i kartiranju ekoloških koridora

U periodu od 20. do 22. travnja 2021. godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji sa tvrtkom Prehnit d.o.o. iz Zagreba, u sklopu provedbe projekta Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa, akronim DaRe to Connect, provela je edukaciju Primjena dronova u analizi usluga ekosustava i kartiranju ekoloških koridora na kojoj su sudjelovali djelatnici Javne ustanove.

Prvog dana edukacije polaznici su upoznati sa pravilima letenja bespilotnom letjelicom, osnovnim načelima upravljanja, njihovim obvezama i odgovornostima. Nakon odrađenog tečaja Osposobljavanja za udaljene pilote za potkategorije A1/A3 otvorene kategorije, polaznici tečaja uspješno su položili ispit za navedene potkategorije koji propisuje Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA).

Drugog dana edukacije provedeno je terensko snimanje dronom. U tu svrhu izrađena je misija pomoću koje je dronom snimljeno područje Spomenika parkovne arhitekture – Park u Slatini. Prema dobivenim snimkama izrađen je digitalni elevacijski model i 3D prikaz područja. Poseban naglasak bio je na Spomeniku parkovne arhitekture Mamutovac (Sequoia gigantea Decs.) u Slatini. Izrađen je 3D model ovog impozantnog stabla, najvećeg predstavnika Conifera na zemlji. Ova vrsta, porijeklom iz Kalifornije za vrijeme tercijara bila je rasprostranjena po cijeloj Europi.

IMG 3742
Foto: virovitica-nature.hr

Trećeg dana, terenski dio edukacije je odrađen u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča, a zatim su analizirani podaci i snimke prikupljene na terenu. U tu svrhu korišten je program QGIS. Polaznici su upoznati sa alatima za mrežnu analizu i održavanje mrežnih skupova podataka (izračun najkraćeg ili najbržeg puta, izračun dosega), rad sa bazama podataka (mrežni servisi, preglednici), izradom atlasa i analiziranjem karata u geografskom informacijskom sustavu prema zadanim kriterijima, izradom i vizualizacijom osnovnih karata.

Trodnevnom edukacijom polaznici su uspješno savladali Primjenu dronova u analizi usluga ekosustava i kartiranju ekoloških koridora.

(virovitica-nature.hr)

[g-gallery gid=”627979″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content