Stožer najavio da dolaze značajne količine Pfizera, Božinović: Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze

Nacionalni stožer Civilne zaštite na konferenciji za medije iznio je najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

– U ovom tjednu imamo 11.082 oboljele osobe, dok smo prošli tjedan imali 8338, što čini porast od 32 posto. Prosječna incidencija je 664,9. Na ljestvici europskih zemalja Hrvatska zauzima 21. mjesto. Dakle, 6 zemalja ima višu incidenciju od nas. Po stopi smrtnosti smo na 17. mjestu ljestvice europskih zemalja – kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Najavio je da će od 4. tjedna travnja te dodatne doze Pfizera će biti značajno veće. Do kraja 6. mj, primit ćemo ukupno više od milijun doza, piše Večernji.hr.

Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko kroničnog duga, kazao je ministar Vili Beroš.

– Moja isprika svima koji su razvili određenu bojazan. Od početka krize govorimo da ćemo učiniti sve da osiguramo potrebne lijekove. Čeka nas neminovna reforma zdravstvenog sustava – kazao je Beroš.

Beroš je istaknuo i važnost cijepljenja za nadolazeću turističku sezonu.

– Naša zajednička nastojanja su bila da kadrovski, edukacijski i materijalno popravimo sliku našeg zdravstvenog sustava. Zahvaljujem svim ravnateljima, pogotovo onima koji su dodatno opterećeni u ovim izazovnim vremenima – dodao je.

Alemka Markotić je kazala što je bilo na sastanku zdravstvene platforma Europske komisije.

– Britanska varijanta je prevladala u cijeloj Europi. Nije više potrebno raditi sekvencioniranja. Vezano za brazilsku varijantu za koju se strahuje da bi mogla biti otporna na cjepivo, ona je zasad pod kontrolom. Ono što se klinički vidi i sve zemlje bilježe, značajno manji broj oboljelih iznad 80 godina što se odrazilo i na manju smrtnost. Primjećuje se da su dobne skupine koje se razbolijevaju niže – kazala je Markotić te dodala da su kapaciteti puni.

– Ono što nas zabrinjava je cijeli niz slučajeva teških obostranih upala pluća kod osoba od 25 do 45 godina. Ono što je jako važno je da izdržimo i držimo se mjera. Mlađi moraju misliti da mogu razviti teške oblike bolesti. Šteta bi bilo završiti s teškim oblicima, ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone – kazala je Markotić.

Govoreći o cjepivima, istaknula je da se i dalje podvlači da su koristi i dalje značajno veće od potencijalnih rizika. Što se tiče zemalja koja su zabranile cijepljenje određenim cjepivima, EMA je odlučila tražiti od njih objašnjenje.

– Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razini kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile na snazi do 15. travnja. Jučer smo produžili mjere u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj, a strože mjere zatražili su i u Brodsko-posavskoj županiji. Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera što znači rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati – kazao je Božinović.

Upitan jesu li najave o procijepljenosti do kraja lipnja ostvarive, Capak je kazao:

– Mi smo vrlo realno do 1. srpnja na 55 posto. Vrlo vjerojatno je da ćemo dosegnuti. To vam je po 1000 cijepljenih po županijama dnevno. Znamo da neke županije mogu i puno više od toga. Ako doze dođu kako je najavljeno, neće biti nikakav problem.

– Vrijeme je sakramenata, uvjeren sam da će proteći uz poštivanje mjera, želim podsjetiti da su privatna okupljanja s razlogom ograničena. I apeliram da se proslave održavaju sa što manjem brojem osoba. Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze – poručio je Božinović na završetku konferencije.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content