U Čačincima održana završna konferencija projekta energetske obnove sportskog doma: Prostor i kompleks za sport i zdraviji život

Završen je projekt “Energetska obnova zgrade sportskog doma u Čačincima”, a rezultati su danas, 13. travnja prezentirani u prostorijama Nogometnog kluba „Mladost“ na adresi Franje Jusupa 2, Čačinci. Nositelj projekta je bila Općina Čačinci, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta je iznosila 1.006.223,16 kuna, od čega su bespovratna sredstva bila 521.605,48 kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 251.706,14 kuna te je tako Općina, kao korisnik, sudjelovala s tek 232.911,54 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Projektom je odrađena toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija podova prema tlu, toplinska izolacija krova iznad grijanog prostora, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije i horizontalne mjere.

Nekada je energetski razred zgrade bio E, dok je završetkom projekta svrstan u energetski razred B. Cilj projekta bio je ostvariti uštede na potrošnji energije za grijanje/hlađenje, a to je i ostvareno jer će uštede iznositi 62,19%.

– Posebno se danas zahvaljujem našoj Razvojnoj agenciji VIDRA koja je ovaj izuzetno važan projekt za našu općinu osmislila i provela, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali. U Nogometnom klubu Mladost djeluje preko 100 ljudi od čega 60 djece i ovom obnovom svi oni dobili su novi moderniji i ugodniji prostor za rad i boravak, a ujedno uređenjem ove zgrade i novi kompleks u kojem se ista nalazi, a gdje je i novoizgrađen dječji vrtić, također dobiva na novoj dimenziji i ljepoti – rekao je Mališ.

Ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač istaknula je važnost energetskih obnova te najavila nove projekte u realizaciji Agencije.

– VIDRA kao regionalni koordinator VPŽ-a aktivno sudjeluje u programiranju nove financijske perspektive i što se tiče ovakvih projekata svjedoci su kako će biti apsolutno prihvatljivi novom financijskom razdoblju. Naime, naglasak u svemu u 2021., 2022, pa nadalje bit će na digitalnom, zelenom, održivom, kružnom gospodarstvu tako da su ovakvi projekti itekako dobro došli. Što se tiče energetskih obnova u projektima za koje je poznato da vape za obnovom, uvjeti se neće mijenjati pa će i dalje razina uštede biti na 50 posto što je kako bitno za projektante. Ono što mogu reći je da je sada zatišje pred buru, jer krajem ove i početkom iduće godine će biti otvorena financijska sredstva za apliciranje ovakvih projekta. Moram reći i to da što se tiče općine Čačinci, samo u ovom krugu gdje se nalazimo, vidljiva je velika aktivnost i niz uspješno realiziranih projekata, od izgradnje dječjeg vrtića gdje su naravno mogući ni novi kapaciteti na proširenju vrtića i novom opremanju, dječjih igrališta i drugo – rekla je ravnateljica Kovač.

Kao što je i rekao načelnik Mališ ovaj projekt posebno će biti značajan za djecu čačinačkog nogometnog kluba.

– U ime svih članova kluba zahvaljujem se našoj Općini i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. NK Mladost je mali klub, ali klub u kojem s ponosom možemo reći da je 60 aktivne domaće djece. Seniori su također većinom domaći i za svoj klub igraju besplatno jer vole svoju sredinu i vjerojatno smo jedan od rijetkih klubova u Slavoniji koji tako radi. Iznimno se brinemo da svi igrači maju maksimalne uvjete od terena do svlačionica i opreme, pokazujemo kako mali klub s puno truda, rada i volje može imati zdravu sportsku sredinu – rekao je predsjednik NK Mladost Goran Bušljeta.

Konferenciji su nazočili i povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister te zamjenik načelnika općine Alen Jurenac.

(www.icv.hr, vg)