U obitelji Komar danas je bilo vrijeme sadnje, jer kad imate “tvornicu na otvorenom” savršeno dobro čitate meteorološke karte

blank
Foto: K. Toplak

Ako vidite da su poljoprivrednici krenuli saditi flance, znači da mraza biti neće. Oni, kojima je zemlja i doručak i ručak i večera, sjajno čitaju meteorološke karte, jer kad imate „tvornicu na otvorenom“ iznimno je važno pratiti „oblake“, iako i te karte katkad iznenade…

Ima tome četiri godine, kada je olujni oblak prešao preko Bilogore i sručio se prema Vukosavljevici. U OPG-u Marije Komar i danas se sjećaju tog crnog dana, kada je „kmica bila u sred bijelog dana“ i kada im je vjetar uništio plastenike…

I tada im je ruku potpore pružila Virovitičko-podravska županija i župan Igor Andrović. Županija je pomogla koliko je mogla, a Komarevi su dobili značajna sredstva na Mjeri 5, operacija 5.2.1. Ministarstva poljoprivrede. Stare plastenike su morali srušiti, novi su izgrađeni tim sredstvima.

U petak je OPG Marije Komar obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, kao i načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler. OPG Marije Komar dobio je 15.000 eura na operaciji 6.3.1. Time su financirali izgradnju plastenika za uzgoj povrća.

komari 9
Foto: K. Toplak

U obitelji Komar rano se budi. Kada se na satu vrtjelo oko „devetke“, trojac Komarevih već je u zemlji izbušio 10.000 rupa za flance.

U plasteniku koje se nalazi u obiteljskom dvorištu u Vukosavljevici, ima svega. Tu su i tikvice i krastavci i patlidžani i paprika. Flanaca ima 15.000, a kada se oni zasade, dolazi nova tura. Ove godine su, u odnosu na lani, kasnije krenuli sa sjetvom. Lani je krajem ožujka već sve bilo gotovo, ove godine, česti mrazevi i niska jutarnja temperatura, odgodili su sjetvu, ali sad je sve u punom pogonu. Sezonci im dolaze odasvud, obrađuju 9 hektara zemlje i jedan hektar voćnjaka.

komari 3
Foto: K. Toplak

Vrijedna je to obitelj kojoj je i župan Igor Andrović „stisnuo ruku“, a oni su zahvalivši i na pomoći Županije, kao i razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ krenuli prema polju jer dok „živa u termometru bježi od nule“, vrijeme je sadnje.

(vpz.hr)