U obitelji Komar danas je bilo vrijeme sadnje, jer kad imate “tvornicu na otvorenom” savršeno dobro čitate meteorološke karte

Ako vidite da su poljoprivrednici krenuli saditi flance, znači da mraza biti neće. Oni, kojima je zemlja i doručak i ručak i večera, sjajno čitaju meteorološke karte, jer kad imate „tvornicu na otvorenom“ iznimno je važno pratiti „oblake“, iako i te karte katkad iznenade…

Ima tome četiri godine, kada je olujni oblak prešao preko Bilogore i sručio se prema Vukosavljevici. U OPG-u Marije Komar i danas se sjećaju tog crnog dana, kada je „kmica bila u sred bijelog dana“ i kada im je vjetar uništio plastenike…

I tada im je ruku potpore pružila Virovitičko-podravska županija i župan Igor Andrović. Županija je pomogla koliko je mogla, a Komarevi su dobili značajna sredstva na Mjeri 5, operacija 5.2.1. Ministarstva poljoprivrede. Stare plastenike su morali srušiti, novi su izgrađeni tim sredstvima.

U petak je OPG Marije Komar obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, kao i načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler. OPG Marije Komar dobio je 15.000 eura na operaciji 6.3.1. Time su financirali izgradnju plastenika za uzgoj povrća.

komari 9
Foto: K. Toplak

U obitelji Komar rano se budi. Kada se na satu vrtjelo oko „devetke“, trojac Komarevih već je u zemlji izbušio 10.000 rupa za flance.

U plasteniku koje se nalazi u obiteljskom dvorištu u Vukosavljevici, ima svega. Tu su i tikvice i krastavci i patlidžani i paprika. Flanaca ima 15.000, a kada se oni zasade, dolazi nova tura. Ove godine su, u odnosu na lani, kasnije krenuli sa sjetvom. Lani je krajem ožujka već sve bilo gotovo, ove godine, česti mrazevi i niska jutarnja temperatura, odgodili su sjetvu, ali sad je sve u punom pogonu. Sezonci im dolaze odasvud, obrađuju 9 hektara zemlje i jedan hektar voćnjaka.

komari 3
Foto: K. Toplak

Vrijedna je to obitelj kojoj je i župan Igor Andrović „stisnuo ruku“, a oni su zahvalivši i na pomoći Županije, kao i razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ krenuli prema polju jer dok „živa u termometru bježi od nule“, vrijeme je sadnje.

(vpz.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content