U OBŽ novopozitivnih 111: Otvoreni cijepni punktovi u općini Đurđenovac i Semeljci, posebnih punktova za baranjske turiste neće biti

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 409 uzoraka od kojih je 111 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 53 naselja županije, a najviše ih je s područja grada Osijeka, njih 43. Desetero je iz Našica, a po pet iz Belišća, Čepina, Darde i Đakova. Na bolničkom liječenju nalazi se 115 osoba koje su oboljele od Covida-19 i to 79 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 16 na respiratoru), a 36 u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 55, 81 do 88 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1021 osoba.

Policijski službenici proveli su 24 provjere osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje. Radi se o srpskoj državljanki koja nije napustila prostor Hrvatske u roku od 12 sati iako se pozvala na tranzit, već se zadržala 4 dana, zbog čega joj je uručen prekršajni nalog.

Što se tiče nadzora u ugostiteljskim objektima njih 134 nisu utvrđene nepravilnosti kao ni u 58 slučajeva nadzora državnog inspektorata i službenika civilne zaštite. – Punktova za testiranje turista u Baranji neće biti. Danas se testiranje obavlja samo na tri mjesta u županiji, dva u Osijeku i jedno u Đakovu. Procjena je kako će ljudi koji dođu u Baranju ili imati negativan test ili će biti cijepljeni i ne bi bilo svrhovito, operativno imati još jedan punkt za testiranje turista u Baranji. Ako se slije neki enormni broj turista, može se organizirati, ali mislim da nije realno da će se to dogoditi – odgovorio je na novinarsko pitanje načelnik Stožera Ivan Hampovčan na press konferenciji nakon današnje sjednice, a vezano uz trenutno održavanje baranjskih gastro dana.

Također je dodao kako će cijepljenje nepokretnih bolesnika, a koji nisu procijepljeni od strane obiteljskih liječnika u svojim domovima, biti sastavni dio treće faze, u kojoj će biti 7 mobilnih timova. Što se nastave tiče, prema riječima Hampovčana, ona se nastavlja po istom modelu jer situacija nije alarmantna s obzirom na to da je 35 oboljelih učenika, a u samoizolaciji je oko 300 osoba iz školskog sustava na području cijele županije, pa nema potrebe prelaziti na model C.

-Tijekom ovog tjedna u OBŽ se cijepljenje provodi na organiziranim cijepnim punktovima u svim gradovima županije i općini Čepin. Otvorili smo i dva nova punkta u općini Đurđenovac i Semeljci zbog veće zastupljenosti starije populacije koja još uvijek nije procijepljena. Na tim lokacijama cijepljenje će se provesti sutra, 16. travnja, u poslijepodnevnim satima. Jučer je započelo cijepljenje na svih 11 punktova, te je procijepljeno 1277 osoba – izvijestila je Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

– Bolnica je spremna, kapaciteti su povećani i trenutno je zaokupljeno nešto više od 50 posto stacionarnih kapaciteta za bolesnike koji zahtijevaju liječenje unutar KBC-a. Situaciju pratimo i spremni smo i za dodatne kapacitete ukoliko bude potrebe – istaknuo je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek dr. Domagoj Drenjančević.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content