“U školi europske kohezije” ministrica Tramišak i našička srednja škola: Učenici mogu vidjeti kako izgleda projektno razmišljanje i što znače EU projekti

Srednjoj školi “Isidora Kršnjavoga” Našice dodijeljen je ugovor o suradnji na projektu “U školi otvorene kohezije” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a današnjem (utorak) potpisivanju ugovora uz ministricu Natašu Tramišak i ravnatelja škole Željka Filjka nazočili su saborski zastupnik Hrvoje Šimić, gradonačelnik Našica Josip Miletić i predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek.

Ministrica Tramišak rekla je kako se uz Srednju školu u Našicama projekt provodi u još 10 škola u Hrvatskoj te kako će srednjoškolci diljem države imati prilike biti partneri Ministarstvu regionalnoga razvoja i raditi na istraživanju o kvaliteti provedbe projekata u njihovoj lokalnoj zajednici.

– Projekt “U školi otvorene kohezije” proveden tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj imao je značajne rezultate po pitanju edukacije i podizanje svijesti upravo srednjoškolaca kako bismo kreirali već u ovoj fazi njihovog razvoja neke nove ideje i mogućnosti koje nam pružaju EU fondovi. Vidimo tu suradnju i putem ovog interdisciplinarnog projekta, upravo po pitanju njihove kreacije, istraživanja i primjera nekih europskih projekata ili projekata koji su se proveli ovdje gdje učenici mogu vidjeti kako izgleda projektno razmišljanje te što zapravo znači jedan europski projekt i što se s njim može postići – izjavila je Tramišak i nadodala kako se projekt provodi tijekom školske godine uz brojne aktivnosti po pitanju samih projekata te uvodne i završne konferencije gdje će učenici imati priliku prezentirati svoj rad i svoje zaključke o koristi provedenog projekta u njihovoj zajednici.

-Naša škola kroz ovakve interdisciplinarne projekte može osnažiti konkurentnost svojih učenika da bismo bolje razumjeli fondove i da bi mlade generacije što bolje iskoristile mogućnosti koje nam se otvaraju. Škola je sudjelovala u brojnim projektima te je vidljivo kako pametnim odabirom projekata i pametnim ulaganjima u obrazovanje kroz osposobljavanje učenika i nastavnika za sudjelovanje u projektima, sigurno možemo doprinijeti razvoju našeg društva – istaknuo je ravnatelj Srednje škole “Isidora Kršnjavoga” Našice Željko Filjak

Prilikom obilaska radova na gradskom trgu, ministrica Tramišak izjavila je kako vjeruje da će taj projekt podići turističku atraktivnost grada Našica i otvoriti nove mogućnosti za daljnji razvoj turizma. Naglasila je kako su Našice grad bogate povijesti koji ima što ponuditi i prezentirati, a koristeći EU sredstva, ne obnavlja samo svoju povijest već stvara i nove priče za generacije koje dolaze.

– Obišli smo našičku srednju školu i upoznali se s najnovijim projektima potaknutim iz škole, a prepoznatim od Ministarstva regionalnoga razvoja. Obišli smo i jedan vrlo značajan projekt, zgradu Doma zdravlja Našice, u sklopu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. Također smo obišli i radove projekta vrijednosti 100 milijuna kuna. Gradsko vijeće Grada Našica je 2015. godine donijelo jednoglasnu odluku o kupovini dvoraca od obitelji Pejačević. Vrlo nam je drago da je gradonačelnik uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i župana Ivana Anušića uspio realizirati značajna sredstva upravo kako bi se i Mali i Veliki dvorac Pejačević, ali i cijelo središte Grada Našica unaprijedilo i uredilo. Pohvalno je da svi ovi radovi generiraju radna mjesta onih koji izvode radove i time novac koji prolazi kroz sve ove radove garantira i radna mjesta ljudima – rekao je Hrvoje Šimić zahvalivši i Vladi premijera Andreja Plenkovića, županu Osječko-baranjske županije Ivanu Anušiću, te gradonačelniku Josipu Miletiću i predsjedniku Gradskog vijeća Krešimiru Kašubi kojem je zaželio brzi izlazak iz izolacije i dobro zdravlje.

Gradonačelnik Josip Miletić istaknuo je kako je u Gradu Našicama u protekle 4 godine kroz projekte realizirano 600 milijuna kuna ulaganja u suradnji sa županom Ivanom Anušićem, premijerom Plenkovićem te Ministarstvom regionalnog razvoja. Naglasio je kako će se projektom obnove kulturne baštine vrijednim 100 milijuna kuna postići uređenje starih i dotrajalih objekata i podići turistička vrijednost grada. Istaknuo je kako se kroz projekte svake godine generiraju i nova radna mjesta.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content