Učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina na 8. simuliranoj sjednici Sabora

blank

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak, 19. travnja, videokonferencijskim putem održana je 8. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. Na sjednici je sudjelovao 151 učenik-zastupnik iz cijele Hrvatske, a među njima i učenice SŠ Marka Marulića Slatina Marija Bljakaj, Elena Bićanić i Lea Mustafi kao zastupnice, te Karla-Marija Mojzeš kao izvjestiteljica. Njihov mentor je profesor Zorislav Jelenčić.

sab2

Učenica Marija Bljakaj održala je petominutni govor u ime Kluba zastupnika Kuna. Sjednica predstavlja dvogodišnji projekt dvije generacije učenika i njihovih mentora u kojem je sudjelovalo ukupno 262 učenika i 69 mentora iz 57 škola koji su pripremali sjednicu tijekom prošle i ove školske godine. Kako je zbog pandemije simulirana sjednica iz ožujka 2020. prolongirana na nastavnu godinu 2021., učenike koji su trebali sudjelovati na sjednici prošle godine, a bili su maturanti, na ovogodišnjoj sjednici zamijenili su zamjenski zastupnici, tj. novi učenici koji su ušli u timove škola.

sab1

U timu SŠ Marka Marulića Slatina nalazili su se još prošlogodišnji maturanti Dora Kokorić, Tea Mališ, Marijan Škrnički, Ivor Miklošević i Anastazija Bauer te sadašnja maturantica Helena Gerenčir. Tehničku pomoć prilikom sudjelovanja na videokonferenciji pružio je profesor Josip Mikolašević. Tema sjednice bila je Zakon o zaštiti životinja. Učenici ove slatinske škole sudjelovali su dosad na sedam simuliranih sjednica.

Cijela sjednica, koja je trajala četiri i pol sata, može se pogledati ovdje.

(www.icv.hr, adf, V. Jelenčić)