UDRUGA ŽENA „GUŠČARICE“ IZ GRABROVNICE NJEGUJE OBIČAJE Uređuju selo, sade cvijeće, čuvaju plesove i nošnje kako mladi i stari ne bi zaboravili svoju tradiciju

Udruga žena „Guščarice“ iz Grabrovnice osnovana je 2017. godine s ciljem razvijanja i promicanja kulturnog stvaralaštva na osnovi tradicijskih običaja područja Podravine i Podravlja. Svoje djelovanje započinju vrlo aktivno sudjelovanjem na brojnim manifestacijama i aktivnostima na području općine Pitomača, ali i šire, kojima je cilj očuvanje narodnih običaja, tradicije i kulture.

84913799 614613739319352 6300148678799654912 n

– Cilj nam je kulturno osvijestiti stare i mlade mještane našega sela, urediti i čuvati okoliš, unaprijediti odnose sa srodnim i drugim udrugama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu – rekla je predsjednica Udruge Željka Bančić.

Svoj prvi veći projekt ostvaruju 2019. godine organiziravši „Lužđanu“, tradicionalan način lužđenja, čišćenja kukuruza.

Vidovo

Na ideju su došle vrlo spontano sa željom „oživjeti“ staru tradiciju, ali i sve ukusne slastice poput kukuružnjače, kukuruznog kruha, kukuruznih žganaca, kao i ispijanja mošta, te nezaobilazne pjesme i plesa…

U lužđenju kukuruza uspješno su im pomogli članovi HFD „Sesvečice“ koji su svojim nošnjama i pjevanjem obogatili manifestaciju.

Luzdana

PEKU IZVRSNE KOLAČE

– Prošle godine nažalost nismo mogli održati „Lužđanu“ zbog nastale situacije i epidemioloških mjera, no nadamo se da ćemo to uspjeti ove godine – istakla je predsjednica Željka.

Prošla godina nije bila laka ni za jednu udrugu na našem području, pa tako ni za Udrugu žena Guščarice, no unatoč tome ipak su uspjele sudjelovati na nekoliko manifestacija.

IMG 8031

Tako su početkom godine bile na manifestaciji „Tako su to radili naši stari“ u organizaciji Udruge žena Dinjevac te na manifestaciji „Fašenki v Pitomači“ gdje su dobile vrijednu nagradu za najbolje krafne. Sredinom godine sudjelovale su na Danima općine Pitomača s kolačima koje su ispekle za mještane i posjetitelje, a u kolovozu su u suradnji s Interpretacijskim centrom sudjelovali na radionici „Kreativna zajednica u Podravini“.

Fasenki v Pitomaci

– Družile smo se zajedno s gošćama koje su došle upoznati našu tradiciju i običaje. Naučile smo ih kako se mijesi domaće tijesto i prave domaće lepinje te ih upoznale s kulturom i običajima našega mjesta – rekla je predsjednica Udruge.

SMOTRA NOŠNJI

Uz svakodnevne radove i planove ove godine osim sadnje cvijeća i uređenja sela planiraju još jedan zanimljiv program, Smotru narodnih nošnji, koji se temelji na prožimanju kulturnog polja društvenog djelovanja. Osim izuzetne umjetničke važnosti on ima i snažan utjecaj na razvoj kulture i kulturnih sadržaja u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici te cijeloj općini Pitomača s obzirom da se općina nalazi u ruralnom dijelu Hrvatske. A uz sve navedeno bit će organizirano i predstavljanje proizvoda svih lokalnih obrta i OPG-ovaca.

158635466 3384244608347137 1974788797399379572 n

– Zahvaljujući toj manifestaciji pridonijelo bi se prepoznatljivosti samoga kraja kao zanimljive destinacije za produkciju kvalitetnih kulturno-umjetničkih događanja s ciljem približavanja sadržaja lokalnom stanovništvu – poručila je predsjednica Željka Bančić.

Predsjednica Udruge zahvaljuje svim članicama na trudu i radu te svima koji su na bilo koji način pomogli i podržali Udrugu tijekom ovih nekoliko godina rada. Kako je istaknula, nada se da će ove godine biti više prilika pokazati što sve mogu, znaju i rade u svom kraju, ali i šire.

(www.icv.hr,ak, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content