Uskrsno jutro u Starom Gracu rezervirano je za „pisler“, tradicionalnu igru koju prenose s koljena na koljeno

Smijeh i veseli krici “Evo je!” svakog Uskrsa odzvanjaju Starim Gracem, mjestom u općini Pitomača. Riječ je o tradicionalnoj starogradačkoj igri “pisler” koju mještani više od 100 godina igraju na uskrsno jutro. U njoj mogu sudjelovati svi, i stari i mladi, a na ovaj Uskrs “pisler” je okupio 20-ak mještana, od 8 pa sve do 62 godine.

Oni koji žele igrati podijele se u dvije ekipe, jedna ekipa s palicama ispucava teniske loptice, dok je drugoj zadatak na drugom kraju ulice uhvatiti 10 loptica. Kada to učine, mijenjaju strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Pravila su se, kako kažu stariji mještani, s godinama mijenjala, no svrha je ostala ista – okupiti se i dobro zabaviti prije uskrsnog ručka. A to zaista i čine, njihov smijeh mami iz kuća i druge mještane koji, iako možda neće trčati za lopticom, izađu na ulicu i pridruže se samome druženju i veseloj atmosferi.

Dok je uskrsno jutro rezervirano za “pisler”, na Uskrsni ponedjeljak nastupa “čvankanje”. Još jedna tradicionalna igra koja se u ovom kraju prenosi s koljena na koljeno. Pravila su također jednostavna: povuče se crta po zemlji i igrači bacaju kovanice što bliže crti. Onaj tko je najbliži osvaja sav novac. Tako će se svi okupiti i sutra, a smijeha i dobre zabave, sigurni smo, neće nedostajati.

(www.icv.hr)

[g-gallery gid=”625845″]