Uskrsno jutro u Starom Gracu rezervirano je za „pisler“, tradicionalnu igru koju prenose s koljena na koljeno

Smijeh i veseli krici “Evo je!” svakog Uskrsa odzvanjaju Starim Gracem, mjestom u općini Pitomača. Riječ je o tradicionalnoj starogradačkoj igri “pisler” koju mještani više od 100 godina igraju na uskrsno jutro. U njoj mogu sudjelovati svi, i stari i mladi, a na ovaj Uskrs “pisler” je okupio 20-ak mještana, od 8 pa sve do 62 godine.

Oni koji žele igrati podijele se u dvije ekipe, jedna ekipa s palicama ispucava teniske loptice, dok je drugoj zadatak na drugom kraju ulice uhvatiti 10 loptica. Kada to učine, mijenjaju strane.

IMG 20210404 112800 1

Pravila su se, kako kažu stariji mještani, s godinama mijenjala, no svrha je ostala ista – okupiti se i dobro zabaviti prije uskrsnog ručka. A to zaista i čine, njihov smijeh mami iz kuća i druge mještane koji, iako možda neće trčati za lopticom, izađu na ulicu i pridruže se samome druženju i veseloj atmosferi.

Dok je uskrsno jutro rezervirano za “pisler”, na Uskrsni ponedjeljak nastupa “čvankanje”. Još jedna tradicionalna igra koja se u ovom kraju prenosi s koljena na koljeno. Pravila su također jednostavna: povuče se crta po zemlji i igrači bacaju kovanice što bliže crti. Onaj tko je najbliži osvaja sav novac. Tako će se svi okupiti i sutra, a smijeha i dobre zabave, sigurni smo, neće nedostajati.

(www.icv.hr)

[g-gallery gid=”625845″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content