VIRKA VOLI KNJIGE Najbolje fotografije snimili su Martina Brnadić, Katja Teskera i Nika Ban

Foto: Ogranak Matice hrvatske u Virovitici

Od 22. ožujka do 22. travnja provodio se fotografski natječaj za djecu i mlade pod nazivom „Virka voli knjige“. Riječ je o natječaju koji Ogranak Matice hrvatske u Virovitici provodi u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica. Ovim natječajem željelo se poduprijeti program Ministarstva kulture i medija koji je 2021. godinu proglasio Godinom čitanja. Natječaj je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola Virovitičko-podravske županije koji imaju između 8 i 17 godina. Dodijelit će se ukupno 3 nagrade, a svi sudionici bit će pohvaljeni.

Zadatak učenika bio je fotografirati dragu knjigu ili onu koju trenutno čitaju. Fotografije je trebalo snimiti u zanimljivom okruženju, no bez vidljivih lica. Svoje radove poslalo je ukupno 17 učenika škola naše županije u dobi od 10 do 15 godina. Sudjelovali su učenici i učenice sljedećih škola: Tehnička škola Virovitica, Osnovna škola „Davorin Trstenjak“ Čađavica, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci, Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica i Osnovna škola Vladimir Nazor Virovitica. Kako su pristizale sve fotografije bile su objavljivane na Facebook stranici Ogranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Procjenom stručnoga povjerenstva koje su predvodili Saša Pjanić, predsjednik – fotograf, putopisac i član udruge VIKA, Mirjana Kotromanović, članica – diplomirana knjižničarka i profesorica hrvatskoga jezika i književnosti te voditeljica Dječjega odjela u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, Ivana Vidak – diplomirana knjižničarka zaposlena pri Veleučilištu u Virovitici te članica Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, odlučeno je kako će se nagraditi sljedeće autore:

1. Martina Brnadić (10), OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje – fotografija NEKA JE UVIJEK NAJBOLJA
2. Katja Teskera (13), OŠ Vladimir Nazor Virovitica – fotografija PONOĆNA KNJIGA
3. Nika Ban (15), Tehnička škola Virovitica – fotografija DUH U KOPAČKOM RITU

Iako je bilo izuzetno teško odabrati najbolje fotografije jer su pristigli sjajni ostvaraji, ipak je odlučeno da će se nagraditi autore triju odabranih fotografija, a svi ostali sudionici bit će pohvaljeni.

(www.icv.hr, Ogranak Matice hrvatske u Virovitici)