Završen projekt Master sommelier: Kroz 18 mjeseci educirane 42 mlade nezaposlene osobe

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači danas (petak) je održana završna konferencija projekta „Master sommelier“, kojemu je nositelj škola S. Sulimanca Pitomača, a partneri su Srednja škola „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice i tvrtka Terra slavonica d.o.o. iz Virovitice.

Riječ je o projektu koji iznosi 1.888.585,25 kuna i koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ u trajanju od 18 mjeseci.

Na završnoj konferenciji nazočili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te putem video-linka ravnatelj i polaznici iz srednje škole Stjepana Ivšića iz Orahovice.

– Naravno da ovaj projekt za Virovitičko-podravsku županiju puno znači i drago mi je što ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača i ravnatelj Srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica neprestano pokreću nove projekte koje, unatoč ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo uzrokovane koronavirusom, uspjevaju izrealizirati. Tako su i kroz ovaj projekt uspješno educirali mlade osobe i opremili svoje škole. Možda nisu realizirali sve predviđene aktivnosti, poput putovanja, ali oni možda bitniji ciljevi u projektu su realizirani – nezaposlene mlade osobe su dobile certifikat kojim će širiti svoje znanje upravo na poodručju naše županije – istaknula je pročelnica Martina Bunić.

20210423 121319

Kroz ovaj projekt educirano i osposobljeno je 42 mladih nezaposlenih ljudi do 25 godina te je obrazovano za zanimanje sommelier, a sudjelovalo je 12 profesora i mentora iz tri partnerske ustanove. Osposobljavanje se provodilo u trajanju od 45 sati teorije, 105 sati praktične nastave koja se je odvijala u hotelu Kurija Janković te je nabavljena sommelierska oprema za školske praktikume, tablet računala i slično.

– Veliki sam ljubitelj vina i osobno me to jako zanima, a činilo mi se i kao super stvar da upotpuni moje školovanje vezano za turizam i ono s čime bih se voljela baviti u budućnosti. Upisala sam u jednu ruku radi popunjavanja kvalitete same izobrazbe i edukacije, ali i iz osobne neke ljubavi. Jako mi se svidjela općenito cijela nastava, bio je vrlo lijep odnos profesora i mentora s polaznicima, u sve su nas jako stručno i detaljno uputili, kvalitetno su iz prezentirali sve što smo trebali naučiti. Popratno su nam pokazali sve potrebne stvari koje su bitne za znati od posluživanja, prezentiranja vina pa i samog ocijenjivanja – s oduševljenjem je rekla polazanica edukacije Iva Blažev.

Srednja škola Stjepana Sulimanca prva je u Hrvatskoj koja je pokrenula ovakav program osposobljavanja i edukacije te je ciljna skupina bila socijalno ugroženih osoba odnosno mladih nezaposlenih osoba. Nakon njegove provedbe nastaviti će edukacija odraslih za zanimanje specijalist sommelier.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content