3 jednostavna načina za pojačati imunitet u vrijeme koronavirusa

Proljeće je službeno stiglo, a nakon duge hladne zime provedene u karanteni i izolaciji, svima će nam pasati više temperature i duži dani koje možemo provoditi van kuće. No, iako je prvi dan proljeća već odavno stigao, topli i sunčani dani se još uvijek nisu stabilizirali te su vremenske prognoze i dalje promjenjive. To je onaj tipični period kada ne znate što obući jer se ujutro smrzavate, a popodne kuhate.

Upravo promjenjivo proljetno vrijeme koje prate nagla zatopljenja i zahlađenja uzrokuje pad imuniteta koji vodi podložnosti virusnim bolestima. S obzirom da je u današnje doba, kada vlada pandemija virusa COVID-19, važnije nego ikad sačuvati imunitet, donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako ojačati imunitet i očuvati svoje zdravlje.

Prehrana

Nedostatak željeza, bakra te cinka može rezultirati oštećenjem imunološkog sustava. Zato je jako važno pripaziti da unosite u sebe što kvalitetnije namirnice, poput voća, povrća te cjelovitih žitarica, koje će nadomjestiti vašem tijelu neophodne mikronutrijente. Da biste ojačali svoj imunološki sustav, potrebno je unositi hranu bogatu vitaminima A, C i E:

  • Lisnato povrće, špinat, blitva, kelj, tikva, batat, brokula, mrkva, jetra, jaja, mlijeko, žuto i narančasto voće, morska riba, ulje jetre bakalara, itd. → vitamin A
  • Agrumi, jagode, bobičasto voće, kivi, brokula, krumpir, rajčice, paprika, špinat, kupus, repa, cvjetača, itd. → vitamin C
  • Ulje pšeničnih klica, suncokreta, masline te soje, bademi, orasi, lješnjaci, kikiriki, bundeva, crvena paprika, blitva, peršin, avokado, masline, itd. → vitamin E

Kupovina zdravih namirnica može biti jako isplativa ako popratite sezonske popuste te razne ponude koje većina trgovačkih lanaca nudi. Tako npr. možete prolistati Plodine katalog u čijoj ćete ponudi pronaći mnoge od spomenutih zdravih namirnica.

Također, za regeneraciju imuniteta poželjno je smanjiti alkohol. Umjesto njega popijte čaj koji pruža brojne zdravstvene pogodnosti. Bombardirajte se vitaminima, proteinima, esencijalnim masnim kiselinama, mineralima te antioksidansima i vaš imunološki sustav će vam biti zahvalan.

Higijena

U ovo pandemijsko vrijeme stalno slušamo o važnosti dezinfekcije te pranja ruku. S obzirom koliko je redovito održavanje higijene važno, svakako vrijedi ponoviti ovo još jednom. Ne biste vjerovali koliko često ljudi stavljaju ruke u usta, i to ne samo djeca! Bakterije se nalaze svugdje, osobito na mjestima koje dodiruje veliki broj ljudi.

Uvijek imajte maramicu sa sobom kako biste ih mogli iskoristiti za hvatanje kvaka, autobusnih drški, gumba za dizalo, mikrovalne u uredu i sl. Široko su dostupna i sredstva za dezinfekciju u malim bočicama koja možete praktično držati u torbici te upotrijebiti po potrebi.

Tjelovježba

Jedan od najvećih neprijatelja zdravlja je stres. Visoke razine stresa ostavljaju jako negativne posljedice na imunitet. Kako biste se riješili stresa, ili ga makar smanjili, preporučujemo da probate neke tehnike opuštanja.

Tjelovježba je jedna od njih, a pospješuje imunitet tako što poboljšava disanje i protok krvi, što direktno pomaže stanicama imunološkog sustava da cirkuliraju kroz tijelo.

Naravno, uz sve navedeno bitno je i piti dovoljno vode na dnevnoj bazi. Preporučljivo je popiti 6-8 čaša vode dnevno kako bi se vaš imunološki sustav uspješno obranio od virusa.

I za kraj, ne zaboravite na – san. Mnogobrojna istraživanja su pokazala kako je tijelu za normalno funkcioniranje i optimalnu zaštitu od pada imuniteta nephodan kvalitetan san. Potrebno je 7-8 sati sna dnevno kako bi imunološki sustav bio uravnotežen. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content