Danas se Virovitica grijala na 28,2°C, no od srijede povratak na staro: Pad temperature zraka i kiša

Danas (ponedjeljak) na području Virovitice temperatura zraka se popela do 28,2°C. Danas, ali sutra uživat ćemo u dašku ljeta, prije novog nestabilnijeg, promjenjivijeg i hladnijeg vremenskog perioda koji započinje od srijede. Tijekom utorka očekujemo vrhunac iznadprosječne topline ovog tjedna. Mjestimice sutra „vozimo“ do 30°C, u hladu naravno.

Sredinom svibnja nisu neuobičajeni valovi iznadprosječne topline. 1968. godine 12. svibnja na području Virovitice smo se grijali na ljetnih 33,6°C. To je najviša temperatura zraka tijekom svibnja na području Virovitice od 1951. godine od kada imamo službene zapise u bazi DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Pad tlaka zraka, sparina, te neugodna južina čiji vrhunac očekujemo tijekom utorka predznak su pogoršanja vremena. Tako će tijekom srijede doći do pogoršanja vremena, pada temperature zraka, zaokreta u strujanju te mjestimice i izraženijih grmljavinskih pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom ili lokalno i izraženijim grmljavinskim nevremenom.

Jutarnje temperature zraka do kraja tjedna očekujemo od 9°C do 13°C. Najviše dnevne od 17°C tijekom četvrtka do 30°C tijekom utorka. Vjetar slab do umjeren južnih i jugozapadnih smjerova tijekom ponedjeljka i utorka. Od srijede do kraja tjedna očekujemo vjetar promjenljiva smjera.

UV- indeks umjeren, visok ponegdje i vrlo visok tijekom ponedjeljka i utorka.

Od srijede pa sve do kraja tjedna očekujem novih 20 do 30 mm oborine (kiše) na području Virovitičko-podravske županije. Ponegdje i više.

Stabilizaciju vremena ne treba očekivati u tjednu pred nama. Pred nama je promjenjiv i nestabilan vremenski period. Ipak se nalazimo u proljeću. Iskoristite sutrašnje suho, stabilno i toplo vrijeme, a kišobrane i jesenske jakne pripremimo od srijede.

(www.icv.hr, kp)