Gotova izgradnja Geo-info centra u Voćinu: Ostalo opremanje interijera, vrata će otvoriti ovog ljeta

Početkom veljače 2019. godine započela je gradnja Geo-info centra u Voćinu. Radovi na zgradi su završeni, a ostalo je još samo opremanje interijera. Geo-info centar nalazi se podno Papuka pogledom na stari srednjovjekovni grad koji se nadvio nad Voćinom. Zgrada Geo-info centra izgleda fascinantno, futuristički, a ima neto površinu od 843,13 metra četvorna, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, dok je 70 posto izložbeno-prezentacijski dio. Gotovi su i radovi na okolišu oko zgrade, te parkirnim mjestima.

Jučer (srijeda) su Geo-info centar u Voćinu obišli saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, te načelnik općine Voćin Predrag Filić s pročelnikom Simodejanom Perićem.

U Geo-info centru goste je dočekao ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac te ih proveo kroz prostor zgrade i upoznao s budućim sadržajem.

IMG 8171

– Ovim će se projektom, vrijednim oko 40 milijun kuna, otvoriti nova radna mjesta, a osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine, koristit će se i inovativni načini interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Multimedijalni centar u Voćinu, među raznovrsnim sadržajima imat će višedimenzionalno kino koje će posjetitelje provesti kroz prošlost te će oni na neki način putovati kroz vrijeme i vratiti se 23 milijuna godina unazad. Također, bit će prikazano i podzemlje Papuka gdje će posjetitelji osjetiti ozračje kakvo je u bilo špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke…, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru. Projekt će zasigurno pomoći u razvoju turizma na području općine Voćin – rekao je pri obilasku Geo-info centra ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, te naglasio da bi otvaranje trebalo biti sredinom kolovoza ili početkom rujna, kako bi Geo-info centar bio u funkciji početkom nove školske godine i spreman za primanje posjetitelja.

182858737 513573156320464 7657954677217875331 n

Projekt gradnje Geo-info centra u Voćinu dio je većeg projekta Geopriče UNESCO geoparka i do sada je najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

(www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”629697″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content