Hoće li nam društveni život ovisiti o covid potvrdama? Sve oči uprte u testna okupljanja

S nestrpljenjem se očekuju rezultati pilot-projekta u kojem je u četvrtak sudjelovalo osamdesetak uzvanika na domjenku održanom u strogo kontroliranim uvjetima. Svi će uzvanici, a riječ je o cijepljenima dvjema dozama, nakon sedam dana biti testirani, a o rezultatima bi moglo ovisiti kako će nam izgledati život nakon 1. lipnja, kad se očekuje popuštanje mjera, piše Večernji.hr. 

U subotu će se održati još masovnije probno okupljanje sa 120 uzvanika na simuliranom svadbenom slavlju. Takvih testnih okupljanja bit će idućih dana još. Stožeru je već stigao prijedlog da se organizira i poslovni kongres. U skladu s rezultatima testiranja, nakon takvih proba donosit će se odluke o tome koje će se mjere popuštati, hoće li se, kako se nagađa, od 1. lipnja za goste otvoriti i zatvoreni dio restorana, što će biti s koncertima, sajmovima i drugim događanjima…

Svođenje rizika na minimum

U Nacionalnom stožeru u petak nisu htjeli otkrivati koje bi se mjere mogle ublažiti nakon 1. lipnja. Sve će, kažu, ovisiti o broju zaraženih idućih tjedana. Zasad je jasno da se mjere koje su dosad bile na snazi produljuju do kraja mjeseca. Jedina je novost to što se neke županije, koje su zbog većeg broja zaraženih uvele dodatne postrožene mjere, vraćaju na nacionalne postavke. A blaže od nacionalnih,poznato je, županijski stožeri nemaju ovlasti donositi.

Digitalne zelene potvrde bit će jamstvo da neka osoba ne predstavlja opasnost za širenje virusa, i za neke događaje to je jedina alternativa dosadašnjoj epidemiološkoj poziciji. Jedno od pitanja koje zanima građane jest i obveza nošenja maski. Epidemiolog je kazao da bi se preporuka o tome da osobe cijepljenje s dvije doze ne moraju nositi maske mogla donijeti u slučaju bolje epidemiološke situacije. Poznato je da cjepivo ne štiti 100 posto i dosad je zabilježeno 95 slučajeva da su osobe cijepljene s dvije doze ipak oboljele. To je mali broj s obzirom na broj cijepljenih, no dok postoji veća šansa da je netko u blizini zarazan, nije preporučljivo skidati masku. Cilj je da se do kraja lipnja barem jednom dozom cijepi do 55 posto odraslog stanovništva. Više od 980.000 građana cijepljeno je jednom dozom, a 288.000 dvjema. Uskoro će se cijepiti i milijunti građanin, a Hrvatska je u društvu država koje su procijepile 29 posto odraslog stanovništva.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content