Izvještaj Globovaca iz Brlića o stanju Ođenice odabran među šest najboljih izvještaja u Europi

Mladi Globovci iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica Igor Kozlinger, Ivano Emerik Farkaš i Luka Farkaš, istražili su Ođenicu kao vodeno tijelo u zavičaju i priredili izvještaj u obliku StoryMap-e. Njihov izvještaj odabran je među šest najboljih u Europi te je prikazan na Water Bodies Show webinaru koji je održan u srijedu, 19. svibnja.

Učenici petog i šestog razreda Igor, Ivano Emerik i Luka zajedno s GLOBE voditeljicama Jasnom Razlog-Grlica i Ana Marijom Matić, u ožujku su obišli Ođenicu gdje su prikupili razne podatke o kvaliteti vode i stanju vodotoka. Nakon prikupljanja podataka, upisali su ih u GLOBE  bazu te zajedno izradili izvještaj u obliku StoryMap-a na engleskom jeziku uz pomoć učiteljice engleskog jezika Danijela Žarković.

DSCN1738 Custom

Webinar su s učenicima pratile GLOBE voditeljice Jasna Razlog-Grlica, Ana Marija Matić i Ana Tonković te roditelji učenika. U webinaru su sudjelovali GLOBE učenici i voditelji iz Hrvatske, Belgije, Ukrajine, Malte, Estonije, Njemačke i Sjeverne Makedonije.

Učenici i učitelji su tijekom webinara imali priliku slušati komentare znanstvenika na svoj rad te sudjelovati u raspravi na engleskom jeziku. Uspješno su odgovorili na pitanja o zagađenosti Ođenice te utjecaju uređivanja obala na živi svijet Ođenice, a za svoj rad osvojili su priznanje i bedž.

Podatke o Ođenici prikupljaju od 2006. godine, a u tome sudjeluje već četvrta generacija učenika.

Izvještaj možete pogledati ovdje.

(www.icv.hr, jrg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content