Maturant virovitičke Gimnazije Lovro Lukačević drugi u Hrvatskoj na natjecanju iz povijesti

Maturant Gimnazije Petra Preradovića Virovitica Lovro Lukačević postao je državni viceprvak u konkurenciji četvrtih razreda na Državnom natjecanju iz povijesti. Virovitičku gimnaziju predstavljali su i Marko Kukrika (4. razred) te Maro Hegediš (3. razred).

Natjecanje je održano pomoću video-poziva u matičnim školama uz kontrolu Državnog povjerenstva. Uz odličan Lovrin, zapažene rezultate osvojili su i Marko – 24. mjesto i Maro – 36. mjesto. Mentor učenicima je bio prof. Alen Moslavac.

– Jedna od stvari koja je svakako utjecala na moj rezultat je bila promjena izgleda ispita koji nije više zahtijevao samo razne godine, događaje i imena ljudi već su dodana i pitanja u kojima se treba shvatiti neka činjenica ili povezati s nekom drugom što je dobrodošla promjena koja barem za mene test čini savršenim jer se traži poznavanje povijesti, a ne strogo učenje suhoparnih činjenica. Još uvijek je trebalo uložiti truda i dosta naučiti, ali u četvrtom razredu je to možda i najlakše jer razdoblje koje se obrađuje (od početka I. svjetskog rata pa sve do početka 21. stoljeća ) je barem meni najzanimljivije razdoblje svjetske povijesti.

Na školskoj i županijskoj razini nije se osjetila razlika u odnosu na „normalne“ godine, ali se osjetila na državnoj. Svakako ostaje žal da se državno nije održalo u nekom mjestu već u matičnim školama, ali možda nije ni to tako loše jer je možda taj osjećaj domaćeg terena uklonio bilo kakvu nervozu i napetost pri rješavanju testa pri kojem treba hladna glava. Tu hladnu glavu su možda malo remetili razni šumovi koji su se za vrijeme pisanja testa čuli iz drugih škola koje su zajedno s našom bile preko Zooma spojene s ministarstvom radi kontrole tj. kako nitko ne bi koristio neka nedozvoljena sredstva.

187960677 2982803038635332 3889497268309296513 n
Foto: Gimnazija P.P. Virovitica

Zahvalio bih se profesoru Alenu Moslavcu koji se potrudio da se ne osjeti nikakva razlika u radu zbog epidemioloških mjera, pripremio je puno korisnih materijala za učenje i uvijek je bio dostupan za bilo kakvo pitanje – rekao je Lovro.

– Izuzetno sam ponosan na svoje učenike i od srca im čestitam. Posebno čestitam Lovri na izvanrednom uspjehu i osvojenom drugom mjestu. Bilo mi je zadovoljstvo raditi s mladom generacijom povjesničara te mogu reći da je naša suradnja bila na visokom nivou. U godini epidemije, online nastave i drugih poteškoća ostvaren je sjajan rezultat koji je poticaj i motivacija učenicima, ali i meni osobno, za nastavak kvalitetnog rada – rekao je mentor Moslavac.

Ponosan na uspjeh učenika je i ravnatelj Kristijan Gostimir.

– Velike čestitke učenicima i njihovom mentoru na ostvarenom vrhunskom rezultatu na državnoj razini natjecanja iz povijesti. Čestitke učeniku Lovri Lukačeviću, postao je viceprvak države u kategoriji četvrtih razreda i na ponos je našoj gimnaziji. Kontinuirani rad na poboljšanju kvalitete nastave povijesti u našoj školi ostvaruje željene rezultate. Kroz Centar Izvrsnosti više smo fokusirali učenike na razdoblje Domovinskog rata i ovaj plasman upravo je rezultat našega rada – rekao je Gostimir.

(www.icv.hr, am, Gimnazija P.P. Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content