Ministar Horvat u radnom posjetu slatinskom Agroduhanu: Cilj unaprijediti poslovanje i pokrenuti proizvodnju cigareta

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u četvrtak je posjetio je slatinsku tvrtku Agroduhan. U Slatinu je stigao na poziv predsjednika Uprave Agroduhana Tomislava Tomića, te člana Uprave Hrvatskih šuma Igora Fazekaša. U Slatini se upoznao s radom tvrtke i ciljem unaprjeđenja poslovanja, a riječ je o pronalasku strateškog partnera i pokretanju proizvodnje cigareta.

– Tvrtka u budućnosti, pored ove proizvodnje što imamo sada na 630 hektara i 150 kooperanata, ima intenciju proširiti svoju djelatnost i ići prema finalu, dakle prema proizvodnji cigareta. U pregovorima smo sa strateškim partnerima i mislim da ćemo svi skupa u toj namjeri i uspjeti. Duhan kao proizvodnja na ovom području, pogotovo VPŽ izuzetno je bitna i treba ju očuvati – istaknuo je predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić i zahvalio članu Uprave Hrvatskih šuma Igoru Fazekašu na podršci te ministru Horvatu na dolasku.

– Hvala Igoru Fazekašu i Tomislavu Tomiću koji su me pozvali u današnji radni posjet. Sukladno dogovoru s Europskom komisijom, duhan će se i dalje proizvoditi u Virovitičko-podravskoj županiji i Agroduhan ima perspektivu na temelju te odluke graditi svoju budućnost. Ono što Agroduhanu treba je iskorak prema povećanju proizvodnje, ali isto tako i želja koju sam danas imao prilike čuti, je konkretna konfekcija gotovog proizvoda. Dakle ne više proizvoditi samo poluproizvod, već konfekcionirati gotov proizvod i onda osigurati dodatne prihode za Agroduhan. Ono što je dobra vijest za ovu lokaciju, za Virovitičko-podravsku županiju, Agroduhan u ovom trenutku ima dva vrlo potentna strateška partnera koji su spremni investirati i stvoriti novu perspektivu i osigurati, odnosno održati primarnu proizvodnju – rekao je ministar Horvat.

m IMG 8971

Važnost unaprjeđenja poslovanja istaknuo je i jedan od organizatora sastanka, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš.

– Već dugo vremena pričamo o potrebi da se tvrtka Agroduhan dokapitalizira, da uđe novi strateški partner. Posebno sam ponosan što je o danas tvrtku posjetila delegacija zainteresiranih strateški partnera, kao i ministar Horvat i sve ovo što je rekao danas ukazuje na to da će se priča Agroduhana vrlo brzo riješiti. Dakle znamo da je više od 95 posto proizvodnje duhana koncentrirano ovdje i naporima Vlade, premjera Plenkovića, uspjelo se ispregovarati da se nastavi proizvodnja duhana na prostoru Virovitičko-podravske županije i to je nešto na što moramo biti ponosni. Ono što je jako bitno, je posao dići na jednu višu razinu, da se u Slatini počne s proizvodnjom cigareta, dakle završnog proizvoda kako bi se mogla stvoriti novostvorena vrijednost kako bi se u perspektivi zaposlilo još više ljudi i kako bismo stvorili pretpostavke da Agroduhan bude perjanica slatinskog gospodarstva – istaknuo je Fazekaš.

m IMG 8980

Sastanku su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, kao i saborski zastupnik Josip Đakić koji je dao podršku planu proizvodnje cigareta u Slatini.

– Danas se ministar Horvat osobno uvjerio u ono što smo s njime razgovarali već u nekoliko navrata, kako postoje problemi koji su lako rješivi i kako treba zasigurno pomoći ovoj tvrtki kako bi postala finalni proizvođač cigareta u Republici Hrvatskoj kako bi osnažila svoje poslovanje i jednako tako omogućila što bolje plaće zaposlenicima. To je naš cilj i preokupacija. Nismo mi toliko nestručni da ne bi znali proizvoditi cigarete na ovim prostima i da taj suficit, dobit ostane baš ovdje u Slatini u Virovitičko-podravskoj županiji. Na tom ćemo inzistirati. Ministar to podupire i Vlada Republike Hrvatske. Vjerujem da će potencijalni strateški partneri prepoznati ovu inicijativu i da će što prije ući u ovu tvrtku – rekao je Đakić.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content