Mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj predstavljena u Dravskoj priči

Danas, 6. svibnja 2021. godine, predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode, Sandra Slivar i Tanja Mihinjač, djelatnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije predstavile su mobilnu aplikaciju Invazivne vrste u Hrvatskoj u sklopu koje šira javnost može prijaviti strane vrste biljaka i životinja u prirodi.

Aplikacija, dostupna za Android i IOS uređaje, izrađena je u okviru projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta sufinanciranog od Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Informacijski sustav zaštite prirode Republike Hrvatske prikupljat će sve postojeće podatke o stranim vrstama u Hrvatskoj na jednom, javno dostupnom mjestu. To je također sustav koji će se nadopunjavati novim podacima, zbog čega je razvijena i aplikacija, koja omogućuje dojavu građana i djelatnika u sustavu zaštite prirode o opažanjima.

Podaci o rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta su važni za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava, a dojavom nalaza stranih vrsta, doprinijet će se i ranom otkrivanju novih stranih vrsta u Republici Hrvatskoj te time spriječiti njihov unos i očuvati prirodu Republike Hrvatske.

IMG 4092
virovitica-nature.hr

(virovitica-nature.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content