Mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj predstavljena u Dravskoj priči

virovitica-nature.hr

Danas, 6. svibnja 2021. godine, predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode, Sandra Slivar i Tanja Mihinjač, djelatnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije predstavile su mobilnu aplikaciju Invazivne vrste u Hrvatskoj u sklopu koje šira javnost može prijaviti strane vrste biljaka i životinja u prirodi.

Aplikacija, dostupna za Android i IOS uređaje, izrađena je u okviru projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta sufinanciranog od Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Informacijski sustav zaštite prirode Republike Hrvatske prikupljat će sve postojeće podatke o stranim vrstama u Hrvatskoj na jednom, javno dostupnom mjestu. To je također sustav koji će se nadopunjavati novim podacima, zbog čega je razvijena i aplikacija, koja omogućuje dojavu građana i djelatnika u sustavu zaštite prirode o opažanjima.

Podaci o rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta su važni za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava, a dojavom nalaza stranih vrsta, doprinijet će se i ranom otkrivanju novih stranih vrsta u Republici Hrvatskoj te time spriječiti njihov unos i očuvati prirodu Republike Hrvatske.

virovitica-nature.hr

(virovitica-nature.hr)