Prvi u Slavoniji, treći u RH: Napreduju radovi na Centru za kardiovaskularnu rehabilitaciju, projektu koji znači razvoj Orahovice

U povodu Dana grada Orahovice saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan VPŽ Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, kao i povjerenik Vlade RH Saša Rister, obišli su radove na Centru za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, jednom od važnijih projekata na orahovačkom području. Domaćin, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo koji i gradi ovaj centar, Aleksandar Včev predstavio im je ovaj veliki projekt.

– U tijeku je prva faza rekonstrukcije ovog objekta i odmah po završetku kreće i druga i nadamo se da će sve biti izgrađeni i spremno početkom iduće akademske godine. Objekt će biti veličine oko 1500 m² i moram reći kako je isti, Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, darovala Gradu Orahovici koji ga je potom darovao Fakultetu i mi smo krenuli u akciju. Kada sve bude gotovo, centar će biti na korist našim studentima, ali prije svega bolesnicima za kardiovaskularnu rehabilitaciju i ovo će biti prvi ovakav centar u Slavoniji što je bila želja i Hrvatskog kardiovaskularnog društva. Slični centri su u Opatiji i Krapinskim toplicama. Orahovica je odabrana jer je ovdje najbolja mikroklima kontinentalne Hrvatske i zato što je ovo županija s najvećim pobolom i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Nadamo se kako će ovaj centar biti jedan od daljnjih pokretača Virovitičko-podravske županije jer smo ovaj projekt nominirali i u programu Vlade RH ”Slavonija, Baranja i Srijem”. Treba svakako reći da je ova zgrada, u kojoj se radi, nekada bila orahovačko rodilište koje je radilo do 1974. godine do otvorenja našičke bolnice – rekao je dekan Včev te naglasio kako će Centar nakon prve dvije, biti proširen i trećom fazom izgradnje.

– Treća faza je izgradnja stacionara s 80 smještajnih kapaciteta, bazenom za hidroterapijom i restoranom i ovo će na kraju biti doista specijalna bolnica koja bi sobom povukla i proizvođače domaćih proizvoda s naših OPG-a jer svi bolesnici koju dođu ovamo morat će promijeniti način života, odnosno prehranu. Moram se na svemu ovom zahvaliti županu Igoru Androviću i VPŽ-u na odličnoj suradnji, te povjereniku Saši Risteru koji je kao predsjednik Gradskog vijeća u posljednjem sazivu puno učinio da dobijemo potrebne čestice za nastavak izgradnje Centra – rekao je Včev te naglasio kako će Centar biti u funkciji i prije treće faze izgradnje, a kao stacionar sa smještajem uz dozvolu Ministarstva zdravstva, koristit će Centar za edukaciju ”Merkur” Orahovica.

Projekt je pohvalio i župan Igor Andrović te i nadalje obećao punu podršku Županije.

Radovi Centar 2

– Ovo je velika vrijednost naše županije. Kako znamo doista je u našoj županiji veliki pobol i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i sigurno je da će ovaj Centar doprinijeti bržem, boljem i kvalitetnijem liječenju takvih bolesnika – rekao je Andrović.

Saborski zastupnik Josip Đakić pohvalio je Fakultet, Grad i Županiju na zajedničkom trudu u ostvarivanju ovog projekta.

– Ovo je hvale vrijedna zajednička investicija, sinergija koja će vjerujem doprinijeti novom razvoju kako županije tako svakako i grada Orahovice. Samo takvim načinom rada i zalaganja možemo donijeti i nova radna mjesta, budućnost mladima, a jednako tako i našim poljoprivrednim poduzetnicima omogućiti proširenje njihovih djelatnosti – rekao je Đakić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content