Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja u Virovitičko-podravskoj županiji

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uz podršku Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije. Tako će i ove godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji ponovno biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“.

Zbog specifične situacije uzrokovane rizikom od zaraze koronavirusom, akcija će se održati na javnom prostoru uz pridržavanje svih važnih epidemioloških mjera predostrožnosti.

Stoga će u ponedjeljak 31. svibnja 2021. godine u Virovitici na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 12 sati biti postavljen štand na kojemu će predstavnici Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima objašnjavati rizike pušenja i prednosti nepušenja za zdravlje, a tom će im prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni i informativni leci o mogućnosti uključivanja u škole nepušenja. Pozivaju se građani da posjete štand Zavoda za javno zdravstvo i informiraju se o zdravlju.

Osim toga, i ove će se godine održati već tradicionalna biciklijada po dijelu Virovitičko-podravske županije, a koja se organizira u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice. U njoj će iz epidemioloških razloga ove godine sudjelovati samo članovi KEKS-a, a vozit će se u nedjelju 30. svibnja 2021. godine (uoči Svjetskog dana nepušenja) s početkom u 10 sati, i to rutom Virovitica-Križnica-Pitomača-Vukosavljevica-Virovitica. Pritom će prolaznicima i mještanima biti podijeljeni leci o prednostima nepušenja, štetnosti pušenja i mogućnostima uključivanja u škole nepušenja.

Ovom se javnozdravstvenom akcijom želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja pa su svi pozvani da daju doprinos ovome cilju i tako osvijeste važnost skrbi o vlastitom zdravlju.

(www.icv.hr, ZZJZ VPŽ)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content