Održan sastanak partnera na velikom orahovačkom projektu uređenja Jezera

Grad Orahovica kao Korisnik bespovratnih sredstava projekta Uređenje Turističko-rekreacijskog centra „Jezero-Hercegovac-Ružica grad“ bio je danas (petak) po treći put domaćin projektnim partnerima – predstavnicima Javne uprave za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, TZ Virovitičko-podravske županije, TZ grada Orahovice i VIDRE – razvojne agencije Virovitičko-podravske županije koja pruža tehničku pomoći kroz sve faze projekta. Cilj sastanka je bio razmjena informacija o provedenim aktivnostima i kratkoročnim planovima provedbe i realizacije nabava u narednom periodu.

Saša Rister, povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice, koji je odgovorna osoba Korisnika s ugovorenih 68.193.647,92 kune bespovratnih sredstava EU, istaknuo je važnost kontinuirane suradnje partnera:

-Velika je važnost suradnje partnera i održavanje ovakvih sastanaka te međusobno informiranje svih dionika u provedbi, a ponajprije i komunikacija na razini kontrolnog tijela (SAFU) – voditelj projekta – VIDRA – rekao je u uvodu Rister. Na sastanku se razmatrao dopunjeni Plan nabave i rokovi provođenja postupaka do kraja tekuće godine te status projekta u ovom trenutku, a nakon ukupno podnesenih šest izvještaja o napretku projekta. Podsjetimo, povjerenik Rister je nakon preuzimanja dužnosti, na sastanku kod ravnatelja SAFU-a u siječnju ove godine, prezentirao dinamički plan provođenja aktivnosti i nacrt izmjena u planu nabave u okviru izvanredne situacije u kojoj se Grad našao zbog nedonesenog Proračuna, bez da se produljuje ugovoreni rok završetka projekta do 1.5.2023. Prijedlog je službeno odobren, projekt nastavljen u svim segmentima, a pokrenuta je i najveća nabava – ona za radove procijenjene vrijednosti više od 52 mil. kuna bez PDV-a.

-Unatoč trenutnoj nemogućnosti sklapanja ugovora s dobavljačima za iznose koji premašuju raspoloživ predujam projekta, projekt se provodi, priprema se dokumentacija i pokreću/provode planirane nabave. Uz odličnu suradnju s partnerima i VIDROM, pravovremene kontakte s kontrolnim tijelom, u skladu sa zakonom propisanom procedurom javnih nabava te u uvjerenju da će Orahovica nakon lokalnih izbora imati Proračun, realno je očekivati da do jeseni 2021. godine radovi na Jezeru započnu na sve 4 lokacije i da se završe u planiranom roku kao i sam projekt – zaključio je Rister. Gradnjom infrastrukture u funkciji Škole u prirodi (Odmaralište za djecu, 14 bungalova, sanitarije na plaži te sportska i dječja igrališta sjeverno od vodene površine jezera), bit će uspostavljen Edukativni centar s raznovrsnim sadržajima i smještajnim kapacitetima, što će biti „vjetar u leđa“ razvoju dodatne turističke ponude i potencijala kompleksa s kupalištem, razvoju Orahovice ali i Virovitičko-podravske županije, koja je s razlogom ovaj projekt kandidirala na svojoj listi strateških projekata za financiranje iz „Projekta Slavonija“. Projekt vrijedan ukupno 81.377.429,88 kuna započet u rujnu 2019. godine sufinanciran je u visini 84,13% iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content