Prošlog tjedna osam prometnih nesreća prouzročili mladi vozači, u njima teško ozlijeđeno šest osoba

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 14 prometnih nesreća u kojima je šest osoba teško ozlijeđeno i dvije osobe su lako ozlijeđene, izvijestila je PU virovitičko-podravska u tjednom izvješću od stanju na prometu.

Od 14 prometnih nesreća osam su uzrokovali mladi vozači i sve nastradale osobe protekli tjedan su nastradale u tim prometnim nesrećama. Teško su ozlijeđeni mladi vozač mopeda i dva vozača osobnih automobila, od kojih jedan mladi vozač, te 3 putnika u osobnim automobilima.

Također su oba vozača koji su uzrokovali prometne nesreće pod utjecajem alkohola bili mladi vozači, koji su bili počinitelji sve 4 prometne nesreće koje su se dogodile proteklog vikenda.

Najteže prometne nesreće protekli tjedan, u kojima su po dvije osobe teško ozlijeđene, su se dogodile u utorak i petak u poslijepodnevnim satima u Gornjem Bazju i Orahovici, a uzroci tih prometnih nesreća su bili nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom.

Pet prometnih nesreća protekli tjedan su bili sudari vozila iz suprotnih smjerova, a tri su prometne nesreće uzrokovane nepoštivanjem prednosti prolaska i dvije upravljanjem vozilom neprilagođenom brzinom.

Utvrđeni prekršaji

Protekli tjedan su u nadzoru prometa policijski službenici utvrdili 286 prekršaja, od kojih 31 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 79 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 35 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u Pitomači u nedjelju u 11.30 sati gdje je utvrđeno da je vozač motocikla reg. oznaka Luksenburga, na dionici ceste na kojem je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, upravljao brzinom od 118 km/h.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.80 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 46 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom petak u 23,30 sati u Gradini, a da pri tome nije koristio reflektirajući prsluk niti svjetla na biciklu.

Tijekom proteklog tjedna su sukladno čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena dva vozača, jedan zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje i jedan zbog odbijanja alkotestiranja, dok je mladi vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i uzrokovao prometnu nesreću s dvije teško ozlijeđene osobe zadržan sukladno čl. 137. Prekršajnog zakona.

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda vršili pojačani nadzor prometa s posebnim naglaskom na sankcioniranje prekršaja četiri najčešća ubojice u prometu. Od 138 prekršaja utvrđenih u dane vikenda 19 je vozača sankcionirano zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 45 upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 26 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i 8 zbog nepropisnog korištenja mobitela.

U petak su u vremenu od 10 do 18 sati policijski službenici Policijske postaje Slatina proveli akciju nadzora vozača pod utjecajem alkohola i nadzora i zaštite biciklista u prometu, u kojoj je utvrđeno 14 prekršaja, od kojih 3 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja i 8 prekršaja biciklista.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

Povezane vijesti

Skip to content