Šest i pol godina podizao mirovinu s računa pokojne majke, državu oštetio za oko 250.000 kuna

Još jedan slučaj za rubriku “vjerovali ili ne” stiže s područja Virovitičko-podravske županije, a pripada crnoj kronici. Muškarac (62) je punih šest i pol godina uspješno podizao mirovinu pokojne majke i tako od veljače 2011. do kraja lipnja 2017. godine državu oštetio za 249.000 kuna!

Kako je izvijestila PU virovitičko-podravska, prošlog tjedna, točnije u srijedu, 12. svibnja, pravna osoba podnijela je policiji kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koju su sumnjičili za kazneno djelo prevare.

Policijska istraga otkrila je počinitelja – muškaraca (62), za kojeg neslužbeno doznajemo kako dolazi s područja Općine Gradina. Šest i pol godina uspješno je zavarao mirovinski sustav jer je kao opunomoćenik svoje majke, a koja je preminula u siječnju 2011. godine, njenu mirovinu uspješno podizao na bankomatima u Virovitici i Suhopolju od veljače 2011. sve do 30. lipnja 2017. godine.

Podigao je tako 249.000 kuna koje sad država potražuje natrag u svoju blagajnu.

Slučaj je zanimljiv i po tome što otvara ozbiljna pitanja o sustavu kontrole mirovina. Prvenstveno kako je moguće da netko šest i pol godina na ime mrtve osobe podiže mirovinu, ako je informacija o njenoj smrti uredno prijavljena istom državnom aparatu (u dokumentaciji se mora naći smrtni list, smrtovnica, odjava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja)?

Jesu li ti sustavi – Matični ured, MUP, HZMO, HZZO digitalno povezani u 21. stoljeću, tako da se s prijavom u jednom sustavu automatski vežu i drugi? Ako nisu, koliko je sličnih slučajeva koji su se zbog komplicirane (i još uvijek velikim dijelom ‘papirnate’ administracije) svih ovih godina “provlačili ispod radara”?

I, konačno – kako će se država uopće namiriti ako je riječ o počinitelju koji je, na primjer, nezaposlena osoba i nema otkud vratiti dug? Sve ovo otvara slučaj s našeg područja, u kojem će zadnju riječ imati državno odvjetništvo, odnosno sud. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content