Sljedećeg mjeseca počinje sanacija zgrade Državnog arhiva u Virovitici koji je oštećen u potresu

Nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a od podrhtavanja, koje se snažno osjetilo na području cijele Hrvatske pa tako i Virovitičko-podravske županije, “stradala” je i zgrada Državnog arhiva u Virovitici, do te mjere da je veći dio objekta “van funkcije” i nije siguran za obavljanje posla, što dodatno otežava rad djelatnika Arhiva.

Kako bi se utvrdila stvarna šteta, tijekom siječnja ove godine je od strane ovlaštene inženjerke građevine Maje Carević i statičara Zorana Vlaisavljevića, a uz prisutnost gradonačelnika Ivice Kirina i ravnateljice Državnog arhiva u Virovitici Dijane Cenger, izvršen pregled oštećenja već spomenute zgrade, nakon kojeg je izrađen Elaborat postojećeg stanja građevinske konstrukcije s procjenom troškova sanacije  oštećenja.

Prenamjenom odobrenih sredstava za programsku djelatnost Državnog arhiva u Virovitici u 2021. godini uz dodatno odobrena sredstva, Ministarstvo kulture i medija je podržalo financiranje sanacije oštećenja u iznosu od 135.000 kuna.

Građevinsko-obrtnički i elektrotehnički radovi, koji uključuju sanaciju oštećenja na fasadi zgrade i unutrašnjim zidovima, izvest će tvrtka Uzor Color d.o.o. Vtc, započet će tijekom idućega mjeseca.

Osim navedene nekretnine, Državni arhiv u Virovitici raspolaže i nekretninom na prostoru bivše vojarne u Virovitici, koja je također dobivena na korištenje od Grada Virovitice te sanirana tijekom 2015. godine. U studenom prošle godine Ministarstvo kulture i medija RH je uključilo projekt rekonstrukcije i dogradnje navedene zgrade u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kojim se planira rekonstrukcija postojeće zgrade te izgradnja dokumentacijsko-informacijskog centra i spremišnog prostora Arhiva u površini od 2000m² i vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna.

(www.icv.hr, dc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content