Svjetski dan hodanja: U Slatini otvoren novouređeni park i hodačka staza

U sklopu provedbe Nacionalnog programa ”Živjeti zdravo”, danas (ponedjeljak) je u Slatini obilježen Svjetski dan hodanja.

Tom je prigodom zajedničkom inicijativom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo ”Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije predstavljena suradnja s Gradom Slatinom kao primjer dobre prakse u promicanju zdravlja kroz aktivnost ”Hodanjem do zdravlja” na novouređenoj hodačkoj stazi s uređenim vježbalištima kod slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, te je u okviru aktivnosti ”Volonteri u parku” otvoren novouređeni park s ugrađenim dječjim igralima u Ulici Ljudevita Jonkea u Slatini.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ”Sveti Rok” VPŽ dr. Miroslav Venus istaknuo je kako projekt ”Živjeti zdravo” sadrži nekoliko komponenti, a među kojima su i dvije vrlo bitne koje se u Slatini provode već nekoliko godina.

– Jedna od njih je ”Volonteri u parku” u sklopu koje je i otvoreno ovo dječje igralište u Slatini, jer se taj projekt zamislio da se u svakoj županiji u jednom mjestu odredi lokacija jednog ”zgodnog” parka kao što je ovaj ovdje gdje će biti postavljena igrala za djecu koja će se u dogovoreno vrijeme s volonterima družiti i na taj način promovirati zdrave stilove života. Druga komponenta je ”Hodanjem do zdravlja”, jer se pokazalo da je hodanje, odnosno šetnja najzdravija i ujedno najekonomičnija aktivnost pošto za hodanje ne treba ništa osim dobre volje i slobodnog vremena. U okviru ove komponente obilježena je pješačka staza vizualom ”Živjeti zdravo” gdje naši volonteri, profesorice tjelesne kulture Tomislava Medvedović i Mirta Drokan u dogovoreno vrijeme sa svima onima koji žele hodati i na taj način promovirati zdravi stil života hodaju po tim hodačkim pješačkim stazama – rekao je dr. Venus, te dodao:

Zuvjeti zdravo 5

– Ovo je, nadam se, dobar početak nečega što može prerasti u veliku turističku atrakciju kao u nekim drugim zemljama poput Nizozemske, a ja mislim da mi, kao grad Slatina, imamo lijepu prirodu, staze, vježbališta i sada ova nova igrala za djecu koja će vjerujem ispuniti svoju svrhu. Dakle, poruka je da, kao što i sam logo kaže, svojim stilovima ponašanja živimo zdravo.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić je zahvalio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za javno zdravstvo ”Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije te uputio apel svim građanima Slatine da paze, da ne uništavaju igrala i opremu u parkovima, jer su ona namijenjena upravo njima.

– Uz sprave za vježbanje postavljeno je i solarno osvjetljenje te ovim putem apeliram na građane kojima se već nekoliko puta na ”meti” našla upravo ova rasvjeta na kojoj su zamijećena znatna oštećenja, a osim toga neki su ih vandali pokušali i odnijeti. Čuvajte i cijenite ulaganja i napore Grada i ostalih institucija da svima nama učinimo život zdravijim i ljepšim – rekao je Ostrošić.

Zuvjeti zdravo 7

Nakon što je iznimno zadovoljstvo provedbom ovoga projekta u Slatini iskazao i dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji se tom prigodom zahvalio Zavodu za javno zdravstvo ”Sveti Rok” VPŽ i dr. Venusu na ideji, Gradu Slatini na ustupanju ovoga parka da se on obnovi, kao i svim volonterima koji sudjeluju u provedbi akcija ”Hodanjem do zdravlja” i ”Volonteri u parku”, profesorice Tomislava Medvedović i Mirta Drokan povele su okupljene učenike i ostale građane u šetnju slatinskom hodačkom stazom.

(www.icv.hr, adf, mf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content