U Gornjem Bazju održana završna konferencija projekta “Zaželi – Žene iz Lukača žele posao”

U Društvenom domu u Gornjem Bazju danas (utorak) je održana završna konferencija projekta “Žene iz Lukača žele posao”. Projekt je odobren u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom “Zaželi – program zapošljavanja žena” financiranog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Općina Lukač, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Virovitica. Vrijednost projekta “ZAŽELI” na području općine Lukač iznosi 1.223.640,90 kuna, od čega je 85 posto u iznosu od 1.040.094 kuna osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok se obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto u iznosu od 183.546 kuna osigurava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

IMG 4733

Projekt se provodio s dva cilja. Prvi cilj bio je omogućiti radno sposobnim pripadnicama ranjivih skupina lakši pristup tržištu rada unapređenjem njihovih radnih potencijala i lakšim zapošljavanjem u lokanoj zajednici. Drugi cilj bio je povećanje kvalitete života za 25 krajnjih korisnika. Projekt “ZAŽELI” – program zapošljavanja žena na području općine Lukač krenuo je u siječnju 2019. godine. U razdoblju od šest mjeseci projektni tim napravio je sve potrebne administrativne radnje za ostvarivanje uvjeta za zapošljavanje šest izvršiteljica (žene starije od 50 godina).

U suradnji s mjesnim odborima, koordinatorica projekta Valerija Ivoš obišla je sve one koji su se prijavili ili bili prijavljeni za stjecanje statusa krajnjeg korisnika te je s partnerom projekta, Centrom za socijalnu skrb Virovitica, stvorena baza podataka koja je omogućila usmjeravanje pomoći onima kojima je najpotrebnija. Završetkom svih navedenih pripremnih radnji osigurani su uvjeti za nesmetanu provedbu i rad projekta. Iako je prvotno projektom predviđeno 25 krajnjih korisnika, Općina Lukač je zbog potrebe svojih najugroženijih žitelja u projekt uključila još pet krajnjih korisnika te je time ukupan broj krajnjih korisnika dosegao brojku 30.

IMG 4734

U siječnju 2019. godine raspisan je natječaj za prijem u radni odnos na određeno (24 mjeseca) u punom radnom vremenu te je selekcijskim postupkom izabrano šest izvršiteljica, koje su s radom započele 1. travnja iste godine. Svaka izvršiteljica imala je pet krajnjih korisnika kojima je tijekom 24 mjeseca pružala pomoć u svakodnevnim aktivnostima, kućanskim poslovima, podršku i ohrabrenje kroz razgovor i slično.

U suradnji s pučkim otvorenim učilištem ASPEKT, šest izvršiteljica završilo je edukaciju i steklo zvanje “Gerontodomaćica”, a završetkom edukacije izvršiteljice su stekle nova znanja i nove vještine te time povećale efikasnost pružanja skrbi svojim korisnicima. Završetkom edukacije ostvaren je i preduvjet za njihovu veću konkurentnost na tržištu rada po završetku ovog projekta.

IMG 4732

Završnoj konferenciji, između ostalih, nazočili su načelnik općine Lukač Đuro Bukvić, voditeljica projekta Dijana Katalinić i koordinatorica Valerija Ivoš.

-Općina Lukač, kao korisnik, itekako je zadovoljna provedbom ovog projekta. Posebno su zadovoljni oni krajnji korisnici, što je svakako najbitnije u ovoj priči, kao i žene koje su bile pružateljice tih usluga. Upravo tim ženama koje su skrbile za 30 krajnjih korisnika zahvaljujem ovim putem jer su napravile ogroman posao u ovih 30 mjeseci koliko je trajao sam projekt – rekao je načelnik Bukvić te najavio kako će se Općina Lukač javiti i na sljedeći natječaj koji će biti raspisan krajem svibnja s ciljem uzimanja još većeg broja žena i krajnjih korisnika o kojima će skrbiti.

edukacija lukac1edukacija lukacValerija Ivos

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content