U Hrvatsku stigla prva pošiljka kućnih antigenskih testova na koronavirus

Foto: vijesti.hrt.hr

U Hrvatsku je stigla prva pošiljka kućnih antigenskih testova na koronavirus. Od danas (četvrtak) se mogu nabaviti u zagrebačkim ljekarnama, a do kraja tjedna i u cijeloj zemlji. Test je jednostavan, a koštat će 75-85 kuna, potvrdio je za HRT član uprave Medike Jakov Radošević. Najveće zanimanje zasada su pokazali hotelijeri, koji test planiraju ponuditi svojim gostima.

– Medika je ih je danas zaprimila od uvoznika – to su testovi za samotestiranje. To su prvi testovi koji su prijavljeni i odobreni od strane HALMED-a – kazao je Jakov Radošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Dodao je kako očekuje da bi do kraja petka sve zainteresirane ljekarne i trgovine za promet na malo mogle ponuditi građanima takav test. Testom se registrira kvalitativna prisutnost antigena. Taj se test koristi na površini nosa, nosni bris je na oko 2-2,5 cm, stavlja se u tekućinu a rezultati su gotovi za 15 do 20 minuta. U maloprodaji će koštati 75-85 kuna.

Očekuje kako će uskoro u Hrvatsku doći i testovi drugih proizvođača.

Na upit ima li već zainteresiranih za testove od strane velikih hotelskih kuća kazao je da Medika kao veledrogerija ima pravo distribuirati te testove isključivo ljekarnama i specijaliziranim tgovinama na malo. Svi drugi koji su zainteresirani za taj test mogu ga nabaviti tamo.

(vijesti.hrt.hr)