U Hrvatsku uskoro stiže kućni test za koronavirus dostupan svima, evo koliko će koštati i gdje ćete ga moći kupiti

U Hrvatskoj se priprema veliko otvaranje uoči turističke sezone. Nakon najavljenih kontroliranih okupljanja, doznajemo – u ljekarne uskoro stižu brzi testovi za osobnu upotrebu – prenosi RTL

No, do otvaranja zatvorenih prostora ugostiteljskih objekata i svadbi s neograničenim brojem uzvanika čekat ćemo do lipnja, unatoč padu broja novozaraženih.

Brzi testovi za baš sve koji žele stižu u Hrvatsku za desetak dana.

-Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu – rekao je član uprave Medike Jakov Radošević.

Moći će se kupiti u ljekarnama, cijena ispod 100 kuna

HALMED je danas (utorak) zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

-To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno, jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način – kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, cijena ispod 100 kuna.

-Ja sam isto saznala tu vijest danas i moram reći da me jako veseli, jer nas pacijenti stalno ispituju. Oni čuju da su takvi testovi dostupni i vani i u običnim trgovinama, tako da me stvarno veseli da ćemo i mi to konačno moći ponuditi – kaže magistra farmacije Marina Marušić Fojs.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content